Акценти
Начало / Спорт / Над 200 се включиха в Първия маратон на приятелството в Плевен, най-малките участници са на 3 и 4 години

Над 200 се включиха в Първия маратон на приятелството в Плевен, най-малките участници са на 3 и 4 години

Маратон на приателството

Над 200 участници от повече от 10 страни се включиха в Първия маратон на приятелството в Плевен, чийто старт беше даден днес в Градската градина. Спортната проява е организирана от  Спортен клуб Бегач, Eyes-Open и Община Плевен.

Участниците в Първия маратон на приятелството бяха приветствани от кмета на Плевен проф.Димитър Стойков. Щастлив съм, че това събитие обединява силата, волята, красотата на спорта с една от най-благородните каузи приятелството и добродетелността, каза кметът. Той  благодари на главния организатор на това събитие – Станислав Георгиев, който работи самоотвержено, за да се случи спортното събитие. Както и на всички институции и доброволци, съдействали за доброто провеждане на състезанието.

Маратон на приателството (2)

Дистанциите, в които ще се състезават днес участниците са: класически маратон (42.2 км), полумаратон (21.1 км), щафета от 2 души по 10.1 км и 3 км крос. Трасето на маратона и полумаратона е сертифицирано от Българската федерация по лека атлетика. Маршрутът е разнообразен и труден с положителна денивелация от над 500 м. Състезателите ще минават през центъра на града, парк „Кайлъка”, ще стигнат до с. Гривица (до Мавзолея на румънските воини), с.Ясен (ще минат по историческия мост, където Осман Паша е предал сабята си и с това е признал поражението преди близо 140 години) и ще финишират на площада в центъра на Плевен. Маршрутът в Плевен е единственият в страната, при който състезателите в маратона правят една единствена обиколка, а не се въртят в кръг, подчертаха организаторите.

Маратон на приателството

Както всички събития на ‘Бегач’, така и този маратон подкрепя социална кауза – закупуване на оборудване за Монтесори стая за деца с аутизъм и други умствени увреждания в Плевен и местната фондация БАЛИЗ. Сумата, необходима за целта, е 10 хил.лв.

Маратон на приателството

Най-малките участници в спортната надпревара са 3-годишната Дивна от София и 4-годишният Владо от Плевен. Десислава Лефтерова,  майката на Дивна, каза че това не е първото им участие в подобно спортно събитие. Досега Дивна е била в количка, сега за първи път ще бяга сама. Искаме да я научим на двигателна култура, да спортува, затова навсякъде я водим с нас, обясни майката.

Маратон на приателството

маратон плевен

IMG_2662

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...

Един коментар

  1. интересна статия:)