Начало / Образование / Над 100 млади лекари и студенти се включиха в Сателитното есенно училище на МУ – Плевен

Над 100 млади лекари и студенти се включиха в Сателитното есенно училище на МУ – Плевен

Сателитно есенно училище за студенти и млади лекари на тема „Иновативни биотехнологии в съвременната медицина“ стартира тази сутрин в Медицински университет – Плевен. Над 100 докторанти, студенти по медицина и млади лекари от МУ-Плевен, както и студенти от бакалавърски специалности на Медицинския колеж и представители на академичната общност на висшето училище се включиха в него. То е част от XIII-та Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която ще се проведе от 7 до 10 октомври на територията на Телекомуникационен Ендоскопски Център при МУ– Плевен под мотото „Еднопосочен билет към иновациите“.
Студентската научна кампания бе открита днес от зам.-ректора на МУ – Плевен проф. д-р Савелина Поповска. „Искам да цитирам древните китайци, които казват: Ако мислиш за един ден, си взимаш храна. Ако мислиш за една година, посаждаш дърво. Ако мислиш за 100 години, обучаваш децата”, с тези думи се обърна доц. Поповска към събралите се студенти и докторанти. Тя припомни, че модератор на инициативата е „Амджен България“ ЕООД в партньорство с Медицински университет – Плевен, Докторантско училище при МУ-Плевен, Студентски съвет, АСМБ – Плевен и Организационен комитет на конференцията. Традиционният за МУ-Плевен младежки научен форум пък се организира под патронажа на проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., ректор на МУ-Плевен, с подкрепата на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен и Община Плевен.
В хода на сателитното училище бяха изнесени пет пленарни лекции за биотехнологични лекарствени продукти, обосновка и приложение на биоподобните лекарства, фармакогенетика, персонализирана медицина в онкопатологията и приложни перспективи на иновативните терапии в клинични условия. Лектори бяха д-р Светослав Ценов и д-р Борислав Борисов от „Амджен България” ЕООД и д-р Диана Пендичева и проф. д-р Савелина Поповска.
В следобедните часове обучението продължава с практическа сесия, на която ще бъдат представени и обсъдени клинични случаи от реалната медицинска практика. В края на деня участниците ще положат самооценъчен тест за усвоените знания в хода на събитието, с издаване на сертификати за успешно проведено обучение.

Следваща Предишна
МУ Плевен
МУ Плевен
МУ Плевен
Следваща Предишна

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...