Акценти
Начало / Общество / Награждават най-добрата реализирана „зелена” идея

Награждават най-добрата реализирана „зелена” идея

За трета поредна година Министерството на околната среда и водите стартира национална кампания „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 год.”. Целта й е да наложи разбирането, че природата – това сме ние, и за да съществуваме в хармония, именно ние сме тези, които трябва да я опазваме.

Кампанията се провежда в три категории: за най-зелен бизнес, за най-активна община, бенефициент по оперативната програма, и за най-зелен град. Всяка малка или голяма фирма, община, град или квартал – всеки, който е отделил време в грижа за околната среда – почистване, засаждане, икономия на хартия, вода или електроенергия, отваряне на „зелени работни места”, опазване на застрашени животински или растителни видове, може да се включи в кампанията и да бъде носител на благодарствения знак „Зелена България”.

Ако вашата организация има вече реализирани инициативи, свързани с опазването на природата, може да ги изпратите в текст, снимки или видео на адрес: [email protected] до 27 май, уточняват организаторите. Най-добрите предложения ще бъдат определени от независима комисия, а призовете за бизнес организации ще бъдат връчени на 5 юни.

Провеждането на кампанията „Зелена България” е продиктувано от стремежа да мотивира и стимулира мисленето на гражданите в посока към опазване на околната среда, обясняват от МОСВ. Със средства от програмата се изграждат пречиствателни станции за отпадъчни води, канализации, системи за модерно управление на отпадъците и се опазва богатото биологично разнообразие в страната.

Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 год.” и три частни радиостанции обявиха старта на поредната съвместна инициатива – национален детски конкурс на тема „Пести водата!” и „Изхвърляй разделно”, която се провежда в рамките на Националната кампания „Зелена България”.

На специално създаден сайт: zelena.bg/snimka, радиостанциите призовават всички деца да проявят отношение и да демонстрират чрез рисунка различни начини за опазване и пестене на водата, както и разделно изхвърляне на битовите отпадъци. Всяко дете може да се включи в кампанията, като се регистрира в сайта и качи там своя рисунка. По този начин ще може да събира гласове. Десетте рисунки, събрали най-много гласове, ще бъдат отпечатани и разпространени, а авторите им – поканени и отличени на специално организиран празник по повод 1 юни – Международния ден на детето.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...