Акценти
Начало / Общество / Музейни специалисти от Плевен за протеста: Получаваме заплати колкото чистачките

Музейни специалисти от Плевен за протеста: Получаваме заплати колкото чистачките

Представители на протестиращите служители от музеите в Плевен обявиха днес своите искания пред медиите в пресклуба на БТА.  На срещата присъстваха Янчо Андонов, регионален лидер на КНСБ в Плевен, Николай Илиев, експерт на КНСБ в Плевен, Емилия Зорнишка, председател на направление „Култура” към КТ „Подкрепа“ в Плевен,  Соня Лазарова, председател на КНСБ във Военноисторически музеи – Плевен,  и Мартин Дяков, организатор на КНСБ в Регионален исторически музей – Плевен.

„Проблемът се натрупва с години като цяло в културата и посочените музеи, галерии и библиотеки. Положението стана нетърпимо“, посочи Янчо Андонов. Именно затова работещите в музеите и галериите в цялата страна днес провеждат общонационален протест под наслов „Ден на недоволството”.  Протестът им е символичен, като  за половин час те излязоха пред културните институти с лентички на реверите си. От 12 до 12:30 часа служителите на Регионален исторически музей – Плевен, Военноисторически музеи – Плевен и ХГ „Илия Бешков” излязоха също в знак на протест.

протест галерия

„Обичаме си работата и това, което вършим, но при тези средства, които се отпускат за култура, се притесняваме, че няма да имаме последователи, които да продължат нашата дейност. Опазването на културното наследство не е само да вземеш един материал и да го прибереш в музея. Има сложна и дълга процедура, която трябва да се спази”, посочи Емилия Зорнишка. При условията, при които се налага да работят, това е много трудно. Именно затова исканията са да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството, обясни още Зорнишка. Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални”), както и „Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” и 55-те общински музеи, не са на делегирани бюджети. Друго искане е да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, както и да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради. Сред исканията на музейните специалисти са да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България, сподели още Зорнишка.

протест музеи синдикат

От своя страна Соня Лазарова посочи, че във фонда на Военноисторически музеи – Плевен няма липси и всичко е наред на този етап, но няма млади хора, които да работят. „Ние не се различаваме от жените, които чистят Панорамата по заплати”, сподели с огорчение Лазрова. Как ще дойде някой специалист да работи тук за тези пари, попита тя риторично. Във ВИМ – Плевен работят общо 43 души, като 14 от тях са специалисти, а останалите охрана, помощен персонал и т.н.. Заплатите, обаче, са в размер на около 400 лева, като в най-добрия случай достигат до 550 лева. 16 пък са специалистите в РИМ – Плевен, като общият брой на служителите там е 40. Соня Лазарова допълни още, че през изминалата година от Панорамата са имали приходи от 200 хил. лева от посещения, което само по себе си говори, че туристи не липсват. Екскурзоводите са с по два чужди езика и работят в събота и неделя, тъй като емблемата на Плевен няма почивен ден. Но заплатите остават недостойно ниски.

Мартин Дяков също изказа своите притеснения, че младите хора не желаят да работят в сферата на опазване на културното наследство. По негови думи е необходимо адекватно заплащане, за да случат нещата. „Ако искаме развит туризъм и да покажем какво има в музеите – трябват много средства, но държавата първо трябва да вземе мерки“, изказа своето мнение Дяков. Това може да се случи с изпълнението на исканията от страна на протестиращите. В момента Единният разходен стандарт е в размер на 10 400 лева, които са за покриване на разходите по заплати, сметки, гостуване на изложби и т.н. Те са крайно недостатъчно и трябва да се увеличат с около 4 000 лева, за да се покриват нуждите на музея в Плевен, който е сред най-големите в страната.

За изпълнение на исканията на служителите в музеите и галериите са необходими около 15 млн. лева, посочи още Янчо Андонов. Това не е никак голяма сума с оглед на държавния бюджет, за да продължи нормално работата на тези културни институции. Затова те призоваха българската общественост да ги подкрепи, за да опазим културното наследство на България за бъдещите поколения.Подкрепата си хората могат да окажат и в РИМ – Плевен, където се събира подписка.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...