Акценти
Начало / Култура / Московската консерватория издава СД с изпълнения на плевенчанина Павел Минев

Московската консерватория издава СД с изпълнения на плевенчанина Павел Минев

Тази зима предстои да бъде издаден диск  на цигуларя Павел Минев с изпълнение на сонати на Брамс и Шостакович. Той ще бъде издаден от Московската консерватория, научихме от самия цигулар. А през пролетта на 2016 г. класическият клон на ЕМI  – компанията ANGEL, преговаря за издаване на негов концерт, записан на живо през 2012 г.  в Берлинската филхармония. Интересът от ANGEL към мен е проявен още през 2003 г. при  дебюта ми в „Карнеги Хол”, обясни Павел Минев.

В момента Павел Минев се подготвя за силен старт на новия творчески сезон. Предстои му изява в зала „Чайковски” на  Московската филхармония и откриване на  сезона с редица оркестри, с които  ще изпълни концерти на Брамс, Брукс и виртуозните пиеси на Паганини, Чайковски, Владигеров и Сарасате.

Павел Минев прави и впечатляващ финал на отминалия творчески сезон  със самостоятелен концерт на 31 август, с който закрива традиционния фестивал на Московската  консерватория „Среща на пиятели”. Цигуларят изпълнява сонати на Брамс, пиеси на Чайковски, Владигеров, Рахманинов и Христосков. А заедно с декана на Консерваторията проф. Андрей Писарев, пианистът Александър Малкус и челиста от България Александър Кръстев изпълнява трио от Шуберт. Концертът завършва с четири биса, които изпълняват с проф. Писарев пред правостояща  публика и продължителни овации.

„Залата беше препълнена, билетите  бяха по-скъпи от средната цена на билетите за „Карнеги Хол“ и Берлинската филхармония. До  нашите афиши бяха тези на титаните  Генадий Рождественски, Миша Майски,  Михаил Плетньов, с чиято цигулка Амати през месец януари записах  концерта  на Шостакович, и още на Пиер Амойол, Владимир Юровски”, разказа Павел Минев.

В момента той свири на инструмент, изработен от лютиера Николай Спасов,  лауреат на конкурса „Чайковски”. От април 2014 г. Павел Минев вече не свири на държавната цигулка  „Гваданини”, която му беше предоставена от Държавната колекция за уникални музикални инструменти на Руската федерация през  2000 г. Причината да не бъде продължен договорът му е, че е български гражданин.

P1070257Павел Минев - Берлин

Павел Минев е роден в Плевен. Свири на цигулка от 3-годишен. Негова учителка е майка му – цигулковата педагожка Йова Йорданова, която специално за него разработва упражнения, събрани в „Букварче за цигуларче” и издадени през 1986 г в България.

Наричат Павел Минев българския Паганини. В родния си град той завършва Музикалното училище „Панайот Пипков“, а в последствие се дипломира в Московската консерватория, където защитава докторат по музика в класа на известната проф. Ирина Бочкова. Печели първи награди на конкурсите „Светослав Обретенов“, „Ян Коциан“, „Citta di Streza“ и златен медал от международния фестивал „Виенявски“ в Полша.

От 23-годишна възраст до момента Минев е щатен солист на Московската филхармония. През 2002 г. е награден с Държавно отличие на Руската федерация, а през 2003 г. – и с награда от Министерството на културата на България.

Павел Минев
Точно преди година – на 8 октомври 2014 г, Павел Минев изнесе камерен концерт за ценители в ХГ „Дарение Светлин Русев“ в Плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...