Акценти
Начало / На фокус / Момчил Николов и Елица Раева първи в Държавното индивидуално първенство по шахмат

Момчил Николов и Елица Раева първи в Държавното индивидуално първенство по шахмат

Днес приключи Държавното индивидуалното първенство по шахмат за мъже и жени, на което Плевен беше домакин от 18 до 26 април.

След оспорвана надпревара бяха излъчени победителите при мъжете и жените. На официална церемония Васил Антонов, член на Управителния съвет на Българската федерация по шах връчи купите и медалите на победителите.

Преди това Николай Велчев, изпълнителен директор на БФШ благодари на Васил Антонов за прекрасните условия за провеждане на турнира и поздрави шахматистите за постигнатите резултати. От името на министъра на спорта Красен Кралев беше прочетен поздравителен адрес.

Тройката при жените оформиха мм Елица Раева /ШК „Пристис“ – Русе/, която за втори път става носител на купата при жените, втора се класира Маргарита Войска /ШК „Локомотив“ София/ , трета – Адриана Николова /„Локомотив 2000“ Пловдив/.

При мъжете първи е гм Момчил Николов /ШК „Абритус“-Разград/, втори – Владимир Петков /ШК „Чесбомб“ Пловдив/, трети – Васил Спасов /ШК ‘Марица Изток“ Раднево/.

042шах медалисти

Състезанието протече много остро, до последната партия напрежението беше голямо. Благодаря на всички състезатели за достойната игра и честито на шампионите, каза Васил Антонов. Той отбеляза, че УС на БФШ ще обмисли вариант за оптимизиране на регламента на турнира.

„Победата не беше никак лесна, турнирът беше много оспорван и четири бяха претендентките за титлата. Имаше много напрегнати моменти, може би търпението  се оказа решаващо за спечелване на титлата”, сподели веднага след награждаването Елица Раева. Това е нейна втора победа в държавния индивидуален шампионат. Първата й титла е от 2008 г.

„При нас също беше много оспорвана надпреварата. В последния кръг Владимир Петков водеше с половин точка преди мен. Имахме лична среща, в която успях да го победя с черните фигури, което беше доста трудно. Целият турнир продължи като един маратон, в който всяка половин точка се вземаше много трудно”, е равносметката на победителя при мъжете Момчил Николов. Това е негова първа титла по класически шах и той е особено доволен, че я печели в Плевен, където е бил състезател преди години.

041шах участници

023медалистка!

040победител

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...