Младежи от Тръстеник представиха България в Турция

За трета поредна година община Долна Митрополия – чрез Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси /ОЦИДЗИ/ с. Байкал, участва като партньор по програмата на Европейския съюз “Младежта в действие”, дейност “Младежки обмени”. Проектът се казва “Under the pretext of tea-coffee” -“Под претекста на чая и кафето”, той се проведе в гр. Ризе, РТурция.

България бе представена от ученици от СОУ “Евлоги Георгиев” Тръстеник – Памела Колева ІХ кл., Тоня Николова ІХ кл., Мартин Цветанов ІХ кл. и Михаил Мусов – доброволец по младежки дейности, с ръководител Иво Джокин, директор ОЦИДЗИ.

Останалите партньори по проекта са били от Литва, Латвия, Чехия и Великобритания. Координатор на проекта бе Rize Blue-Green Yuoth Group и Регионален инспекторат по образованието на гр. Ризе.

В програмата и дейностите по проекта са използвани методите и формите на неформалното обучение, енергизиращи игри, екипна работа, доброволчески дейности, младежки инициативи и др. Младежите участваха активно в дискусиите и постерните сесии по проблемите на равенството, дискриминацията и начините за тяхното преодоляване, изработиха традиционни накити в ювелирни ателиета, рисуваха върху тениски. Допълнително в програмата от наша страна бяха включени дейности по астрономия – “Чаено астропарти” – наблюдение с телескоп и лазерно астрошоу на съзвездия и изработване на модел “Звездна карта-солничка”.

Организираните интеркултурни вечери на всяка страна предизвикаха голям интерес с представянето на история, култура, обичаи и традиции, национална кухня и традиции по отношение на пиенето на чай. Така участниците имаха възможност да опознаят взаимно културното и историческото наследство.

Нашата група се представи отлично, споделят участниците. Голям интерес е предизвикала презентацията на Михаил Мусов за уникалните билки на България и свързаните с тях обредни обичаи и ритуали –Спасовден, Еньовден и Русалската седмица. Мартин, Тоня и Иво Джокин са представили фолклорна композиция от песен и танц, а Памела – хербарий с наши лековити билки, които използваме и като трапезни чайове. Националните носии, с които българската група беше облечена, са възхитили всички.

Културната програма е включила посещения на местни исторически и културни забележителности: крепостта; “Старата къща”; джамията; чаените плантации в околностите на Ризе, където българската група  участва в бране на чай по традиционна технология.

Дейностите по проекта са завършили с прощално парти с връчване на европейски сертификат за участиеYouthpass, който описва неформалния образователен опит, получен в рамките на проекта. Предстои учениците да представят пред своите съученици и учители резултатите от участието си в проекта.

По време на посещението в Турция се е родила и идея за бъдещ обмен, който да се проведе в България. Той ще бъде организиран от Михаил Мусов с ученици и младежи от община Долна Митрополия.

Share on Facebook
Share on LinkedIn
Post on Twitter

Остави коментар

Всички полета маркирани с (*) са задължителни