Начало / Култура / Млада авторка от Варна спечели Голямата награда от биеналето на малките форми в Плевен

Млада авторка от Варна спечели Голямата награда от биеналето на малките форми в Плевен

Биенале на малките форми

Седмото биенале на малките форми беше открито тази вечер в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. Над 630 творби – живопис, графика и скулптура, на 286 автори от цялата страна са включени в изложбата, с която се откри биеналето.

При откриването на изложбата бяха връчени наградите на отличените автори.

Биенале на малките форми (3)

Голямата награда на СБХ от тазгодишното Биенале на малките форми спечели младата скулпторка от Варна Галина Станева. Тя е с афинитет към абстрактните форми и това е нейно първо голямо отличие от подобен престижен форум, сподели отличената авторка. Наградата на Международната фондация „Св.св. Кирил и Методий”  беше присъдена на Тодор Овчаров, а Димитър Петров взе отличието на Община Плевен. В раздел „Живопис” отличието бе дадено на Дончо Захариев, в раздел „Графика” – на Божидар Тонов, в раздел „Скулптура” призът бе за Константин Симеонов – Костика. Наградата за млад автор взе Мартина Караиванова.

Биенале на малките форми (4)

Бяха връчени и 22 почетни дипломи в трите раздела на биеналето.

Официални гости за откриването на изложбата бяха областният управител арх. Бойко Балтаков, зам.-кметът Стефан Петков, началникът на общинския отдел „Култура” Соня Маринова, председателят на СБХ – Плевен Сашо Камбуров.

Биенале на малките форми (2)

Изложбата със селектираните творби от Седмото биенале на малките форми, както и камерната изложба на миналогодишната носителка на Голямата награда – Мари-Терез Господинова, ще остане открита до края на годината в галерия „Бешков”.

Биенале на малките форми (5)

Биенале на малките форми

Биенале на малките форми (6)

Биенале на малките форми (7)

Биенале на малките форми (8)

Биенале на малките форми

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...