Акценти
Начало / Новините в снимки / Митрополит Игнатий освети първия православен храм в село Къшин

Митрополит Игнатий освети първия православен храм в село Къшин

Празничен е днешният 21 септември за жителите на село Къшин, които присъстваха на откриването на параклиса „Свети пророк Илия”. Плевенският владика митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове отслужиха водосвет и благословиха новооткрития параклис.

Селото е създадено през 13 век и параклисът е първият православен храм, построен в селището, в което живеят само православни християние. Това каза при откриването Пламен Петков, председател на местното читалище „Асен Златаров” и сред основните инициатори за изграждането му.

Името на параклиса не е избрано случайно. Свети Илия се почита като най-голям еврейски пророк, а името му означава крепост. Нека този параклис бъде крепост на християнската вяра за нас и нашите деца, пожела Петков.

Той благодари поименно на всички, които са помогнали – със средства и безвъзмезден труд, за съграждането на параклиса. Благодари на Общинския съвет отстъпил правото на строеж  и отпуснал близо 16 000 лв. за строителството му, чиято обща стойност до момента е близо 60 000 лв.

Арх Иво Петров е дарил проекта за параклиса. Марио Милев е автор на иконописите и иконите в храма.Дърворезбарят Евгени Стефанов  е изработил иконостаса.

„Първата копка на параклиса е направена на 24 май 2013 г. и крачка по крачка той стана реалност. В този тържествен ден изказвам благодарност към всички жители на Къшин и към всеки, който отдели от залъка си на масата, за да подкрепи това свято дело”, каза Пламен Петков, пожелавайки бог да закриля всички.

Специален гост на събитието беше председателят на Народното събрание Цецка Цачева,която дари за параклиса  реплика на иконата на Св. Илия в Рилския манастир.

„Този храм красавец е истински пример за единението днес. Ние нямаме нужда от гръмки слова. Имаме нужда от нещо, което да дава гаранция, че заедно съграждаме, че заедно строим и това, което постигаме, е видимо. Нека помним, че има по-силни и по-святи неща  от боричкането на днешния ден”, каза Цецка Цачева.

С поздравление към присъстващите се обърна и временно изпълняващият длъжността кмет на Плевен арх. Трифон Иванов, който от името на Община Плевен дари икона на Дева Мария с младенеца

Празникът в Къшин продължи с изпълнения на Северняшкия ансамбъл и с обща трапеза.

Следваща Предишна
IMG_2896Къшин-параклис-Пламен Петков
IMG_2901Цецка Цачева
IMG_2913митрополит игнатий

IMG_2924
IMG_2928автори
IMG_2933дарени икони

IMG_2918иконостас
IMG_2920стенописи
IMG_2919стенописи

IMG_2921митрополит игнатий
IMG_2934параклис-къшин
IMG_2935параклис-къшин

IMG_2905къшин-жители
IMG_2915параклис-къшин-откриване
IMG_2899храм пророк илия
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...