Акценти
Начало / Образование / Министър и ректор дадоха старта на строителството на факултета по фармация на Медицинския университет

Министър и ректор дадоха старта на строителството на факултета по фармация на Медицинския университет

проф. Анелия Клисарова -проф. Славчо Томов

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов днес дадоха официалния старт на строителството на  сградата, в която ще бъде разположено новото структурно звено на университета – факултетът по фармация.

Днес е един знаменателен ден за висшето училище, защото полагаме началото  на един много важен етап за нас – реализирането на проекта за изграждане на факултет по фармация, подчерта проф. Славчо Томов. Той изтъкна, че това е стратегически проект за университета и той е заложен за изпълнение в мандатната програма на сегашното ръководство. Ректорът отбеляза, че зад проекта са  застанали изключително много хора и институции – общинското и областното ръководство на Плевен, Министерството на образованието в лицето на проф. Клисарова, а също така и правителството.

За изграждането на новия факултет висшето училище получава средства по публично-инвестиционната програма „Растеж и устойчиво  развитие на регионите” в размер на  3 млн.800 хил. лв.

Проф. Томов изтъкна, че факултетът няма да  дублира подобните структури на другите медицински училища в страната, а ще  произвежда магистър-фармацевти предимно за фармацевтичните заводи. Това ще бъде подкрепа на идеята на министър Клисарова за пряко обвързване на обучението с производството, акцентира ректорът..

От своя страна министър Клисарова подчерта, че Медицинският университет в Плевен е доказал се университет, който има значение не само в България, а и в международен план. Тя изтъкна, че младите лекари тук получават качествено образование  и затова са добре котирани в чужбина. „Идеята за разкриване на факултет по фармация е много навременна, защото ще позволи на университета да подготвя студенти в няколко професионални направления. А от друга страна ще даде възможност за засилване на практическото обучение на студентите и ще доближи теорията  с практиката,  науката с бизнеса”, каза проф. Клисарова и отбеляза важния факт, че тясното сътрудничество между висшето училище и фармацевтичния завод в Разград ще е възможност студентите да се учат и да изпълняват практиките си в реална работна среда.

Министър Клисарова не пропусна да отбележи и това, че „този прекрасен факултет се изгражда и с качествените преподаватели, които има,  и с  отлични студенти”.

По повод старта на строителството на новия факултет поздравителен адрес беше прочетен от името на министър-председателя Пламен Орешарски, в който се подчертаваше, че публично-инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” намира реализация в полезни за обществото проекти

факултет първа копка

Официални гости на събитието днес бяха още доц. Мария Фъртунова, директор на Дирекция „Висше образование” към МОН и член на Съвета на настоятелите на университета от квотата на министерството; проф. Иван Черноземски, директор на Международната изследователска фондация „Хасуми” и също член на настоятелството; проф. Григор Горчев – почетен ректор на Медицинския университет, Илиян Йончев – областен управител на област Плевен; проф. Димитър Стойков – кмет на Община Плевен, членовете на университетското ръководството, преподаватели и студенти.

министър Клисарова плакет

Преди да бъде даден официалния старт на строителството на сградата за новия факултет беше отслужен водосвет  от плевенски свещеници. А ректорът проф. Славчо Томов връчи на министър Анелия Клисарова почетен знак „40 години Медицински  университет – Плевен”  по повод предстоящото честване на тази важна за висшето училище годишнина.

След което двамата разбиха бутилка шампанско и багер направи първата копка от бъдещия факултет, който по проект трябва да бъде готов след 6 месеца.

първа копка факулте фармация медицински университет

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...