Акценти
Начало / Икономика / Министърът на земеделието откри Международното пчеларско изложение в Плевен

Министърът на земеделието откри Международното пчеларско изложение в Плевен

DSCN6106

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков и евродепутатът Мария Габриел откриха 12-то Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2014”, което се провежда от 7 до 9 февруари в Търговски център „Плевен”. Форумът е под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител на Плевен Илиян Йончев, а организатори са „Партнерс експо” ООД и Областният пчеларски съюз. Официални гости на изложението бяха и зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов, представители на местната власт, между които зам.-кметът Стефан Петков, който приветства присъстващите, зам.-областните управители и др.

DSCN6122

„Този сектор е много важен за страната ни и неговото развитие е сред приоритетните на Министерството на земеделието и храните”, заяви в приветственото си слово министърът. И добави, че пчеларството ангажира голям брой хора у нас. За периода 2011-13 г. по всички мерки от Националната програма по пчеларство българските пчелари са получи финансова помощ в размер на 15 858 396 лв. Само за 2013 г за пчеларският сектор за заделени близо 6 млн лев. Това е най-големият усвоен финансов ресурс за двата изминали периода, като е постигнат най-висок процент на усвояемост за годината – близо 90%. „Необходимо е да водим пряк диалог с браншовите пчеларски организации и аз се радвам, че с тяхното активно участие беше изработена и одобрена от Европейската комисия нова, тригодишна програма по пчеларство на България, по която нашите пчелари ще могат активно да участват за периода 2014-2016 г.”, добави земеделският министър.

Определения бюджет за страната по нея е в размер 4 400 000 лева годишно. С новата програма се отговаря на множеството постъпили искания на пчеларите за прецизиране на реда и приема на заявления. Осигурен е отворен прием на заявления в рамките на предварително обявен период по примера на директните плащания. По този начин всички пчелари, отговарящи на критерии за финансиране, ще имат достъп до отделните мерки и сектори на програмата. Приемът на документи за подпомагане приключи на 21 януари тази година, като постъпилите заявления са над 1 800, информира още министър Греков.

DSCN6161

Той пожела успешно участие в изложението на всички пчелари и успешни контакти помежду им. И подчерта, че за престижа на форума говори и броят на участниците – над 130 фирми и организации от Европа, Азия, САЩ, които са производителки на пчеларско оборудване, инвентар, ветеринарни препарати и пчелни продукти. Министър Греков поздрави всички пчелари и техните семейства с предстоящия професионален празник Св. Харалампий, който е покровител на пчеларите. ”Нека ви даде здраве и пълни кошери с мед”, добави той.

Министърът и областният управител Илиян Йончев, който също приветства пчеларите, прерязаха лентата на изложението. След това официалните гости разгледаха многообразието на форума, обмениха мисли с производители и опитаха разнообразните предлагани продукти.

DSCN6077

За доброто настроение на гостите и множеството ценители на природния сладък продукт се погрижи Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”        

DSCN6044

DSCN6132

DSCN6093

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...