Начало / Образование / Мащабен проект за роботизирана хирургия утвърди имиджа на Медицинския университет в Европа

Мащабен проект за роботизирана хирургия утвърди имиджа на Медицинския университет в Европа

 DSCN3471

30 успешни операции на пациенти с рак на простата е извършил плевенски урологичен екип с модерна роботизирана система. Специалистите са си поставили за цел да са първите в страната, които ще отстранят бъбрек с тумор с авангардната технология. Вече са факт и първите 7 успешни коремни роботизирани операции. Числото на гинекологичните интервенции със съвременните технологии пък стига близо 800 – за периода от 2006 години до сега.

Фактите бяха съобщени на пресконференция във връзка с приключването на проекта „Развитие на научноизследователска, развойна и обучителна дейност в университета чрез закупуване на високотехнологично оборудване за роботизирана хирургия”. В срещата с представителите на медиите участваха проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицинския университет, проф. д-р Григор Горчев, ръководител на проекта, проф. д-р Ташко Делийски, зам.-декан на Факултет „Здравни грижи”, доц. д-р Николай Колев, катедра „Урология”, доц. д-р Сергей Илиев, катедра „Пропедевтика на хирургическите болести” и д-р Добромир Димитров, асистент в катедра „Сестрински терапевтични грижи”.

Новата роботизирана система с тренировъчен симулатор открива безкрайни възможности за развитие на висшето училище в областта на научно-изследователската и обучителната дейности, подчерта ректорът проф. Славчо Томов. Той изтъкна още, че това е един от най-големите проекти, които Медицинският университет реализира, и с въвеждането на последно поколение система за роботизирана хирургия с тренировъчен симулатор Плевен се превърна в един от малкото градове в Европа, който има две роботизирани системи.

Висшето училище е повишило конкурентоспособността си и затвърждава имиджа си на модерен образователен център по телехирургия за обучение с авангардни технологии, посочи още проф. Томов. Ръководството на Медицинския университет планира да разработи програма за обучение по миниинвазивна хуриргия, която първоначално ще бъде въведена като свободно избираем предмет в обучението. В резултат на натрупания опит специалистите са изнесли 14 доклади и съобщения на престижни научни форуми, а 2 публикации ще излязат съвсем скоро в престижни научни списания в Америка и Европа, информира още проф. Томов.

С инсталирането на новата система стартира и поредица от научно-изследователски проекти в областта на гинекологията, урологията и общата хирургия. Потенциалните възможности за бъдещо развитие са невероятни и необозрими, обобщи проф. Томов.

Проф. Делийски, който ръководи екипа за коремни операции с робота, коментира, че е извървян успешно трудният път на проправянето и добави, че той и колегите му са убедени в предимствата на това начинание. Той каза още, че пациентите са много добре информирани и предпочитат да бъдат оперирани с тази съвременна миниинвазивна технология.

Проф. Горчев обобщи, че роботизираната хирургия се е превърнала в стандарт за плевенските специалисти – особено в областта на гинекологията. Той изрази удовлетворението си от факта, че управляващите в България са осъзнали смисъла от роботизираната хирургия.

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...