Начало / Общество / Майдън Сакаджиев: В ИАРА не е имало тормоз и страх

Майдън Сакаджиев: В ИАРА не е имало тормоз и страх

Майдън СакаджиевОсвобождаването ми е факт след масирани медийни атаки лично срещу мен и срещу ИАРА. Изнесените твърдения са меко казано несериозни и съдържат подвеждаща и манипулативна информация, поднесена изключително тенденциозно за създаването на изкуствени скандали, забавяне и блокиране на работата на Агенцията, което от своя страна ще доведе до забавяне стартирането на Програмата за морско дело и рибарство и до реална опасност да загуба на средства и дори нови санкции за страната. Това казва в писмо до медиите Майдън Сакаджиев по повод освобождаването му длъжност директор на ИАРА.
В писмото си Сакаджиев твърди, че е правил опити, но не му е дадена възможност да разговаря с новия служебен министър, за да изложи „конкретни факти и аргументи“. По тази причина чрез медиите отговаря „на всички нападки и на некоректното отношение от страна на служебния министър на земеделието и храните г-н Грудев“.
По повод мотива за освобождаването, заради системно неизпълнение на задълженията от страна на ИАРА Скаджиев заявява, че това неизпълнение не се случило по време на неговото уюравление, а е „натрупвано с години, като началото му е през 2011 г. което е отразено в обобщенията на одитните мисии проведени последователно през 2011 г. и 2012 г.“
„След назначаването ми на поста аз констатирах проблема и твърдя, че благодарение на извършеното по времето докато бях изпълнителен директор наказателната процедура срещу България може да бъде спряна и да се избегне налагане на санкции“, пише в писмото си Сакаджиев.
По отношение на кадровите промени в Агенцията, той посочва, че от встъпването му в длъжност до 20.08.2014 г. са освободени 37 служители, а в последната година и половина от управлението на предишното ръководство прекратените правоотношения със служители на агенцията са били общо 130.
„В ИАРА не е имало тормоз и страх от вършене на работата си така, както посочват група служители. Напротив, на всеки беше дадена възможността да се докаже като професионалист. Но именно тази група служители, всички от които бяха в една дирекция, саботираха по всякакъв повод дейността на Агенцията. Едва след тяхното освобождаване информацията от ЕК започна да пристига навреме до ръководството на Агенцията, което позволи и както посочих по-горе предприемането на действия целящия предотвратяването на налагането на санкции“, се казва още в писмото на Сакаджоев до медиите.
В него той изброява и някои от постиженията на ИАРА, постигнати под неговото управление, като стартиране на процедури, забавяни и неизпълнявани с години, за някои от които е можело да търпим санкции от страна на ЕК.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...