Начало / Икономика / Магистрала „Хемус” ще преминава на равно разстояние между Плевен и Ловеч

Магистрала „Хемус” ще преминава на равно разстояние между Плевен и Ловеч

карта АМ Хемус

Направено е проучване на 4 алтернативи за трасета, по които може да премине магистрала „Хемус”, като след извършен анализ – технически, финансов, социално-икономически и екологичен, е решено магистрала „Хемус” да преминава на равно разстояние между Плевен и Ловеч. Това стана ясно след вчерашния Консултативния съвет на МРР, на който са обсъдени  предпроектните проучвания за доизграждане на АМ „Хемус”.

При избора на трасето са отчетени нормите за опазване на околната среда и е избегнато засягането на защитени зони и територии. Основно преимущество на този вариант е едновременното обслужване на максимален брой населени места и съкратеното време за пътуване.
Индикативният бюджет за изграждането на избрания вариант е 1,5 млрд. лв. без ДДС.
Оставащата за доизграждане част условно е разделена на 8 участъка, които да се възлагат за проектиране и строителство. Самите участъци са групирани в 3 приоритетни етапа, а именно от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч (около 60 км), до Велико Търново (около 85 км) и до Белокопитово (около 110 км).
В края на 2013 г. са стартирали търговете за проектиране на първия етап от проекта, а именно 60-те км от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч и за изготвяне на ОВОС за трасето. През второто тримесечие на 2014 г. ще се проведе процедурата и за възлагане проектирането на втория етап. Това е съобщила Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие на пресконференция след Консултативния съвет.
По думите на министър Терзиева подготовката  на проекта върви по план. Целта е през 2016 г. да има готовност да започнат строителни работи, при осигуряване на финансиране.
Очаква се до края на месеца да има избран изпълнител за проектиране на първия етап, а до края на 2014 г. ще бъдат направени публични представяния на точното трасе, както и на вариантите за пътни възли за участъка Плевен-Ловеч.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...