Акценти
Начало / Икономика / Липса на специалисти е причината в България да не се използват нови технологии за енергоспестяване

Липса на специалисти е причината в България да не се използват нови технологии за енергоспестяване

В България сме 4-5 пъти по-енергоемки в производството на продукти и услуги, в сравнение с предлаганите от нашите западни партньори. Това каза проф. д-р инж. Николай Михайлов, координатор по проект за обучение на държавни и общински служители по енергийна ефективност,  позовавайки се на официални данни на Министерството на енергетиката.

Той посочи, че програмата за саниране на сгради, която върви в момента, се свежда до смяна на дограма, хидроизолация и саниране на сградите. А идеята е да се използват нови технологични решения, като фотоволтаични преобразуватели като покривни конструкциии или фасадни елементи, посочи инж. Михайлов.  Според  него една от причините това да не се прави в България е липсата на специалисти в тази специфична  област.

Днес в Плевен започна тридневно обучение за държавни и общински служители, свързано с енергийната ефективност. Организатор е Министерството на енергетиката, като целта е да бъдат представени най-добрите практики и чуждестранен опит. Предвидени са курсове по темите, свързани с енергиен мениджмънт в сгради, енергийни стандарти, основни познания за енергийните одити и договори за енергийна ефективност, ще бъдат представени за рещаване различни казуси. Засегнати ще бъдат и въпросите, касаещи либерализирания пазар на електроенергия, практики, преимущества и недостатъци, договори за доставка на електроенергия от либерализирания пазар, процедури за обществени поръчки за доставка на електроенергия от либерализирания пазар, примери на добри практики.

Успешно завършилите ще получат сертификат за придобити умения в областта на енергийната ефективност.

Подобни обучения са проведени  в Разград, Силистра, Тутракан.

IMG_7334обучение

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...