Акценти
Начало / Общество / Късно е за мерки срещу цикадата, информират от „Растителна защита”

Късно е за мерки срещу цикадата, информират от „Растителна защита”

 

В отговор на изпратеното от кмета на Община Плевен писмо до отдел „Растителна защита” при Областната дирекция по безопасност на храните, в което се алармира за предприемане на мерки срещу нашествието на цикада в града, днес беше получено становище, информират от пресцентъра на Община Плевен.

В него се казва, че „неприятелят не  е включен в Наредба № 8 за фитосанитарен контрол, т.е. към настоящия момент не е карантинен за страната вредител и за развитието и разпространението му не се извършват наблюдения. Същевременно не е важен за земеделските култури вредител”.

В писмото се обяснява, че борбата с цикадата е в пряка връзка с развитието й – химично третиране се извършва преди масовото намножаване и разселване, а именно – ранна пролет. В по-късни етапи от развитието химичните средства са изключително неефективни, е твърдението на специалистите.

Досега в България не е осъществявана борба с този вид неприятели и няма данни за ефективността на продуктите за растителна защита /ПРЗ/ срещу него. Регистрираните ПРЗ за третиране срещу други видове цикади, вредящи на земеделските култури, са силно токсични и не могат да се ползват за третиране на растителност на обществени места, паркове и градини, се казва още в становището.

То завършва с извода, че е необходимо да се извършват системни наблюдения върху развитието и разпространението на вредителя, за да може през следващата година своевременно да бъдат взети мерки за ограничаване на популацията.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...