Акценти
Начало / Здравеопазване / Кръводарителите в България- два пъти по-малко от средното за Европа, алармират от Българския алианс за кръводаряване

Кръводарителите в България- два пъти по-малко от средното за Европа, алармират от Българския алианс за кръводаряване

През последните няколко години броят на хората, даряващи кръв в България е крайно недостатъчен, за да се задоволят нуждите на лечебните заведения от кръв и кръвни продукти, съобщават от Българския алианс за кръводаряване. Нещо повече – той едвойно по-малък от средния брой на кръводарителите в страните от Европейския съюз.

Лятото се явява особено труден период за кръвните центрове. Сезонът е изпълнен с тежки катастрофи и инциденти, което води до спад в запасите на кръв и кръвни продукти, а  поради засиленото използване на отпуски и почивки, броят на кръводарителите също намалява значително.

Заради това Българският алианс за кръводаряване (БАК) започва насърчителна кампания за популяризиране на безвъзмездното кръводаряване под надслов „Да дариш кръв няма цена”. В рамките на инициативата ще се проведат множество кръводарителски акции и активности из цялата страна. Дневно се правят около 1000 кръвопреливания и за да се осигури нужното количество кръв и кръвни продукти са необходими около 400 000 доброволни кръводарители годишно. Зад каузата застава и популярният актьор Калин Сърменов, който е редовен кръводарител и призовава повече хора да последват неговия пример.

„Създадохме тази кампания, за да припомним на хората, че кръвта няма цена и всяка капка от нея е безценна за човешкия живот”, заяви Драгомир Славев, зам.-председател на БАК. Той отправя молба към всички, които имат възможност да дарят кръв –да го направят. Процедурата е бърза и безболезнена, а в замяна спасявате 3 човешки живота”, добавя Славев.

Всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, могат да дарят до 450 мл. кръв еднократно. Мъжете могат да даряват до 5 пъти в една календарна година, а жените –до 4, като интервалът между две дарявания не трябва да е по-малък от 2 месеца. Ако всички хора в тази категория даряват кръв редовно, България ще има достатъчни запаси от кръв и кръвни продукти, напомнят от БАК. Често хората избягват да даряват кръв от страх, че процедурата е болезнена или ще се почувстват неразположени след нея. Човешкият организъм разполага с естествени механизми, които чрез мобилизиране на кръвните съставки могат веднага да компенсират дадената кръв. Дарената кръв се възстановява изцяло след 3-4 седмици, без да са необходими каквито и да било медикаменти или специална храна. Важно е да се знае, че даряването на кръв не причинява болка и по никакъв начин не може да повлияе на имунитета на кръводарителя.

На сайта на Български алианс за кръводаряване може да се намери повече информация за кампанията – http://www.bbda.eu/.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...