Начало / Култура / Колективът на галерия ”Бешков” се присъединява към националния протест

Колективът на галерия ”Бешков” се присъединява към националния протест

Целият колектив на ХГ „Илия Бешков” – членове на синдикални организации, нечленуващи, както и директорът на галерията, безусловно се включват в Общонационалния протест, който ще се проведе утре. Това съобщиха до медиите от най-голямата галерия в Плевен.

Общонационалният протест на работещите в музеите и галериите в България, организиран от синдикатите  КНСБ и КФ „Подкрепа“  и подкрепен от Българският национален комитет на ИКОМ (Международен съвет на музеите към ЮНЕСКО), ще се проведе на 24 ноември. Всички служители на галерията, с протестни ленти на реверите, ще излязат пред централния  вход  от 12.00 ч. до 12.30 ч.

От там си запазват правото да продължат с протестните действия, ако не бъдат чути исканията им. „Опазването на културното наследство на Република България  и ние, работещите за това специалисти,  за пореден път сме извън приоритетите на българското правителство. Държим да напомним, че културното наследство не се опазва и изучава самò. Не се реставрира самò. Не шества триумфално по световните музеи самò. Зад всичко това стоим ние, малко известните специалисти, които в последните години непрекъснато сме забравяни по отношение на условията на труд и заплащане”, се казва в изпратеното до медиите съобщение от галерията.

Не смятаме за редно експертите, които съхраняват историческата и художествена памет на България и представят върховите й постижения, да бъдат поставени на най-ниското равнище по отношение на статут и финансиране, категорични са още от галерията.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...