Начало / Общество / Кметове поискаха още по-осезаемо полицейско присъствие в малките населени места

Кметове поискаха още по-осезаемо полицейско присъствие в малките населени места

Ваня Орозова

По-осезаемо присъствие на полицаи в малките населени места и продължаване на периодичните обиколки на екипи на жандармерията поискаха днес кметове на населени места от община Плевен на среща с ръководството на Областната дирекция на полицията. Проблемите  бяха обобщени от Ваня Орозова, кмет на село село Николаево и председател на Сдружението на кметовете на кметства и кметски наместници в Плевенска община  – „Мизия 2006″. Не бива работата на дознателите да е само на бюро, каза още от името на колегите си Орозова, като изтъкна, че е нужно полицаите да работят по призвание, а не по-задължение. Кметовете поискаха и по-засилено присъствие на КАТ в селата, където преблемът с неправоспособните и пияните шофьори става все по-сериозен. По-голямо усърдие в събирането на доказателствен материал за разкриване на престъпленията в селата поискаха още кметовете. Няма маловажни престъпления, категорична бе Орозова. От името на колегите си тя постави проблема с присъствието на младшите полицейски инспектори. Ясно е, че има недостиг на кадри, но нека има график, по който ще посещават селата, предложи тя.

кметове среща ОДМВР

На срещата кметовете изтъкнаха, че работят добре с полицията, но проблемите, които поставят, ще помогнат за подобряване на взаимодействието между тях.

На срещата присъстваха директорът на ОД на МВР – Плевен – Венцислав Катинов, началниците на районните полицейски управления в Плевен и Пордим, началникът на КАТ – Пътна полиция в Плевен.

ръководство ОДМВР Плевен среща

Още в началото на срещата Венцислав Катинов обеща, че тя ще бъде конструктивна, за да е в полза на обществото. Той обясни, че се правят редовни анализи на извършените криминални престъпления и на тяхна база се планират дейностите и се пренасочват екипи в невралгичните точки. Също на базата на тези анализи се планират специализираните полицейски операции. Директорът на ОДМВР – Плевен апелира към кметовете да предават своевременно получените при тях сигнали за извършени дребни кражби. „Не ги приемайте за маловажни и ни уведомявайте своевременно, за да бъдат предприети незабавни мерки. Така ще се премахне чувството за безнаказаност у извършителите”, подчерта Катинов. По предложение на кмета на Плевен директорът на полицията поиска от кметовете да направят списък на къщите, които не се обитават през зимния сезон, за да бъдат наблюдавани. Така навреме може да се установи посегателство върху тях и да се открие извършителя, поясни той. Катинов поиска от кметовете съдействие за осигуряване на поемни лица, което се оказва проблем в малките населени места.

Началниците на районните полицейски управления отчетоха регистрираните и разкрити до този момент престъпрения. Те посочиха, че се постигат резултати по отношение превенцията на домовите кражби, които са с най-широк обществен отзвук. Но началникът на Полицейско управление – Пордим  – Мариян Дочев, посочи, че не срещат нужното съдействие от местното население. Напротив, в село Мечка например се оказва, че често местните са обвързани с извършителите на престъпленията и дори се явяяват като свидетели в тяхна защита. Дочев постави проблема за недостатъчната ангажираност на прокуратурата при разкриването на престъпленията в малките населени места.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...