Акценти
Начало / Култура / „Кланица за чародеи” – от криминалето до хоръра

„Кланица за чародеи” – от криминалето до хоръра

 

IMG_0328стефан

Новият роман на Стефан Кръстев – „Кланица за чародеи”, снощи имаше своята втора премиера, след успешното представяне на 13 май в София. Сред приятели, в РГ „Христо Смирненски”, Стефан Кръстев и Иван Богданов, председател на фондация „Буквите”, финансирала издаването на книгата, я представиха. „Кланица за чародеи” е роман, в който реалното и приказното се оплитат, а хорърът бледнее пред случващото се в реалността.

Много провокации имах в живота си, затова дадох воля на фантазията си само за да проникна по-дълбоко в реалността, сподели авторът. Прототип на главната му героиня – Хапла, а и на останалите образи в книгата, са пациенти на психодиспансер. Прокълнати и болни, а може би щедро дарени със сетивност, която повечето нямаме. Греховни или напротив, по-чисти отколкото сме социално адаптираните, изпълнени с мощта, а и прогизнали от мръсотията на множеството. Хора, които живеят в един по-различен свят, въпреки, че стъпват на същата, познатата от нас земя. Отхвърлени и потъпкани, но и божествени по своему”, казва за тях Стефан Кръстев.

Книгата започва като криминален роман, в един момент се намесва фантастиката, фентъзито. Има го и трилъра, и хоръра, защото иначе е невъзможно да се разкаже за подобни хора., смята авторът. Самият той определя стила на романа като джаз, тоест свободна импровизация от стилове, за да се получи онзи, който е само негов.

В разказа се преплитат съдбите на ганстерски бос, избрал за своя резиденция лудницата, един абсурден агент на ЦРУ, един романтичен харизматик, шампион в умението да си навлича неприятности и един ангел в човешко тяло – момиче и жена, чародейка и сериен убиец.

Художник на книгата е Ивелина Андонова, за която авторът казва, че е успяла да изкара сърцето на книгата на корицата, рисувайки Хапла –  видението, изправило се пред погледа му в миг на просветление от „фармацевтичното блаженство”, в което го поддържат в психодиспансера.

Книгата е отпечатана от издателство „Буквите”, което има за цел да спонсорира издаването на качествени книги на български автори.

„Кланица за чародеи“ е първият роман на Стефан Кръстев, издаден на хартия и в електронен формат едновременно.

IMG_0319цефулес

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...