Акценти
Начало / Политика / Кирил Цочев, депутат от АБВ: Към енергетиката трябва да се подходи технократски, а не политически

Кирил Цочев, депутат от АБВ: Към енергетиката трябва да се подходи технократски, а не политически

Кирил Цочев

За разрешаване на проблемите в българската енергетика е необходимо към тях да се подходи технократски, а не политически. Това заяви днес на пресконференция в Плевен депутатът от АБВ Кирил Цочев. Той е избран за депутат от Ловеч, но ще представлява и избирателите от област Плевен, обясни при педставянето си Цочев. Като депутат той ще работи в две основни направления – реиндустриализация на предприятия в двата региона, в които „искрицата все още не е угаснала” и в областта на енергетиката.

Той представи енергийната стратегия, разработена от АБВ, като постави акцента върху създаването на енергийна борса и продължаване строежа на АЕЦ Белене. Цочев беше категоричен, че излизането на всички производители на електроенергия на борсата, ще укроти цените. Енергийната борса може да заработи още от следващата година, ако бъде приета Стратегията за енергийното развитие на България. Депутатът, който има зад гърба си над 40-годишен опит в сферата на енергетиката, прогнозира, че стратегията може да бъде приета до три месеца, ако се подходи технократски, а не политически. Що се отнася до бъдещето на АЕЦ Белене той поясни, че е важно да се намери стратегичски инвеститор, държавният бюджет да не бъде ангажиран с доизграждането на централата и да не се увеличава цената на тока. При тези условия, като депутат ще работя за продължаване на строежа на АЕЦ Белене, заяви Цочев, като допълни, че интерес към централата има, но се изчаква приемането на енергийната стратегия.

АБВ

Заместник-председателя на АБВ – Румен Петков, който също участва в пресконференцията, допълни, че при наличие на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, централата може да бъде продадена за 1 млрд. лева и това да намали почти наполовина дълга на НЕК. Той изрази становище, че не би могло да има политическа съпротива при приемането на  новата енергийна стратегия на страната, тъй като противното би означавало политиците да се изправят срещу социалните интереси на хората.

Кирил Цочев коментира също и ДКЕВР, определяйки комисията като „необходим орган, който трябва да се подчинява на Народното събрание, а не както досега на правителството”.

Народният представител обяви, че предсои да бъде разкрита негова приемна в Плевен, за да започне редовни срещи с плевенчани. Междувременно с Румен Петков и местни представители на АБВ ще посетят някои важни за Плевен предприятия във връзка с идеята му за реиндустриализацията им.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

2 коментари

  1. Тази т.н. стратегия на АБВ е разработена при Орешарски, а в момента се намира в служебния кабинет. Технократски – не звучи ли „в джоба наш или на партията“ – тези комунисти не мирясват!!!

  2. Бойко Петров

    Тези са бивши комумисти и настоящи гербаджии