Акценти
Начало / Любопитно / Калин, Калина и Горан празнуват имен ден днес

Калин, Калина и Горан празнуват имен ден днес

На 29 юли имен ден празнуват носещите името Калин, Калина и Горан. На тази дата Православната църква прославя Свети мъченик Калиник. Българската православна църква пък почита днес родния Свети свщмчк Висарион Смоленски.
Свети мъченик Калиник е роден в Киликия и възпитан в християнския закон от малък. Посветил е целия си живот на проповядването на Божието слово и това го отвело в много градове и села, където обръщал езичниците към Иисус Христос. Когато пристигнал в Анкира, той бил заловен и отведен при градския началник, който го обвинил във вероотстъпничество. На всички обвинения той отвърнал с открита проповед за истинския Бог, а кротките му слова смутили началника. Той поискал от Калиник да започне да се прекланя на елинските богове, на което светецът отказал, след което бил подложен на страшни изпитания.
След като станало ясно, че вярата му не може да бъде сломена, той бил изпратен в Гангра, където да бъде осъден. Пътят бил дълъг и изморителен, а страданията, през които Калиник преминал, били нечовешки. Жаждата и силната горещина измъчвала и войниците, които го съпровождали. Мъченикът намерил последни сили да се помоли на Господ и той утолил жаждата на измъчващите се около него мъже, но с това Калиник не успял да трогне никой от тях.
Когато най-накрая пристигнали в Гангра, на площада вече бил запален голям огън. Без да се поколебае светецът сам влязъл в него и така намерил своята смърт. Нетленното тяло на Свети Калиник било погребано от добродетелни християни с подобаваща почит.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...