Начало / Политика / И футболистът Лъчезар Танев е в евролистата на НДСВ

И футболистът Лъчезар Танев е в евролистата на НДСВ

Антония Първанова

И изявеният футболист с плевенски корени Лъчезар Танев е в евролистата на Коалицията КОД, която включва НДСВ с председател Антония Първанова, „Обединена България” с лидер Илиана Раева и Социалдемократическата партия с лидер Тодор Барболов.

Лидерите на споменатите партии заемат първите три места в листата. По желание на Танев той е на знаковото за кариерата му 17 място, за да се реализира т. нар. силен сандвич – от силни водачи и силен завършек на листата.

Лъчезар Танев

Лъчезар Танев

Това информира на пресконференция в Плевен Антония Първанова. Днес коалицията ще внесе листата си за евровота и ще направи регистрация. Само 4-ма са участниците в листата на 50 години, като най-възрастна е Антония Първанова – на 52. Между 40-45-годишна възраст са 4-ма, всички останали 9 души са между 23 и 33 години, за да се даде възможност на младите хора да добиват опит в управлението на страната. В листата има 9 жени и 8 мъже, което е силен сигнал за активно участие на жените в политиката и в бизнеса, изтъкна Първанова.

Между кандидатите има двама лекари, спортисти, юристи, икономисти, инженер, актриса и представител със специалност национална сигурност. Коалицията ще прави свежа предизборна кампания със скромен финансов ресурс, която ще бъде концентрирана предимно в социалните мрежи.

По актуалната тема за откраднати лични данни Първанова коментира, че информационният хаос, който се създаде, едва ли е случаен. До момента нямало задоволително обяснение от ЦИК за причините. Според нея целта на този хаос е да демотивира гражданите да гласуват и да мобилизира твърдите партийни ядра. „Буди недоумение фактът, че само ДПС и БСП нямат грешни данни”, посочи тя. Раздухването на проблема имало за цел да се внуши, че електронното гласуване би предизвикало подобен хаос, кражба на лични данни и нереални резултати. По думите на Първанова електронното гласуване би променило възрастовата карта на гласоподавателите, а това от своя страна би променило политическото статукво на партиите в страната.

Първанова изтъкна, че в страната липсва дебат по важните евротеми, европейски политики и интересите на България в Европарламента. И докато в Европа се говори за проблемите с ГМО, добивът на шистов газ, правата на пациентите, младежката безработица и др., у нас се коментирали съвсем различни теми.

Евродепутатът подчерта, че предстои тотално нов състав на ЕК, която трябва да даде нов формат на политика. „Това или ще даде възможност на Европейския съюз да направи големия скок, или Европа ще влезе в голямата рецесия”, изтъкна тя. И добави колко е важно избраните 17 евродепутати от България да имат опит, да са компетентни и да са автори на политики.

По горещата тема с номинацията на Делян Пеевски за евродепутат от ДПС Първанова прогнозира, че ако кандидатурата му влезе в евролистата, това ще доведе до отлив на гласоподаватели от ДПС към „България без цензура”. „Отговорността за номинацията на Пеевски е на ДПС, но ако той бъде избран за евродепутат, отговорни ще бъдем всички българи”, заяви Първанова.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...