Начало / Общество / И родителите в Плевенско се вдигнаха на протест

И родителите в Плевенско се вдигнаха на протест

Повече от 30 родители с деца на различна възраст се събраха днес пред Община Плевен в рамките на организирания национален протест срещу замразения размер на майчинството и детските надбавки.

Недопустимо е една майка, която отглежда гражданин на Република България да взима 240 лв. майчинство при положение, че прага на бедносттта в страната ни е 241 лв. За нас е дискриминация и това, че не за всяко дете се полагат 35 лв. детски надбавки – само защото се гледа брутния доход на родителите. А не са рядкост и случаите, в които той превишава с 20 или 50 стотинки максимума и по тази причина надбавки не се изплащат. Това са само част от исканията на родителите, които чрез социалната мрежа се организираха и се вдигнаха на протест в повечето от градовете в страната.

В Плевен такава инициатива се провежда за първи път, въпреки че в национален пмащаб се случва за пореден. Хората са вече безкрайно изнервени, ежедневно се вдигат цените на горивата, храните, консумативите, таксите за детските заведения също се покачват. А 240-те лева майчинство са замразени от 2009 година и не се променят, обясни координаторът на протеста в Плевен Ина Найденова. Самата тя е майка на две дечица – на една и на четири години. Според нея не е далече времето, когато и в Плевен ситуацията с детските заведения ще преповтори проблемите в София с недостига на места в яслите и градините. Затова друго от исканията на родителите е да се строят нови сгради за градини, както и да се подобрят условията в сега действащите.

Според разчетите на родителите, 240 лв. не стигат за нищо – само два пакета памперси, колкото са необходими приблизително за месец, излизат в най-добрия случай 50 лв., следват средства за лекарства, за дрешки, които бързо се износват, за обувки, храна. Без излишни луксове и глезотии, месечната издръжка на едно дете е около 400 лв.

Един от татковците на протеста в Плевен напомни данни от статистиката, според които населението застарява, а раждаемостта пада. Това, което управляващите правят, за нас е по-скоро политика на геноцид, не за стимулиране на раждаемостта, беше категоричен мъжът. Той и съпругата му имат дете на две годинки, но се замислят дали да имат второ при тази национална политика.

Протестът ще продължи, каза Ива Симеонова като допълни, че ще се организира и подписка в подкрепа на исканията на родителите. Ще се търси подкрепа от плевенчани, които са както родители на по-големи деца, така и бъдещи родители. След това подписката ще бъде внесена до управляващите.

Майките в град Левски също се включиха в националния протест днес. Повече права за децата, увеличаване на обезщетението за майчинство и детските надбавки, достоен живот за децата са част от исканията им. “Крайно време е, при положение че се увеличи минималната работна заплата, да се увеличат и детските, защото 240 лв. не стигат за нищо, а 35 лв. просто са смешни”, коментираха майките на своя протест пред местната администрация.

В 11 часа днес в Левски започна и подписка в подкрепа на исканията в националния протест на родителите.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...

Един коментар

  1. Дано да има ефект!