Начало / Общество / Интегрират 100 ромчета по плевенски проект в Левски

Интегрират 100 ромчета по плевенски проект в Левски

Daniela_Dimitrova

100 ромчета на възраст от 6 до 11 година ще бъдат интегрирани по проекта „Следвай мечтата си” на Сдружение „Плевенки обществен фонд  – Читалища”, информира на пресконференция Даниела Димитрова, директор на Фонда. Партньор по проекта е Началното училище „Христо Ботев” в Левски, в което учат децата. Стойността на проекта е около 240 хил. лева, а периодът на реализацията му е 12 месеца, като е стартирал на 24 септември тази година. Инициативите се финансират по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”.

Създателите на проекта си поставят за цел да допринесат за задържане на децата в образователната система, което е основен проблем сред ромите. Най-много ученици отпадат след четвърти клас, сочат наблюденията на работещите в неправителствената организация. Димитрова призна, че за над 10 години работа по подобни проекти тя и нейните колеги още не са открили формулата за успешна интеграция на ромите, тъй като нещата се променят много бързо и натрупания опит не им носи решения. Все пак практиката показва, че успехите са именно при работа с децата, а не с възрастните роми, при които интересът и мотивацията съществуват до момента, в които за тях има ползи, информира още Димитрова.

Настоящият проект, който ще се състои в училището в Левски, ще ангажира половината от педагогическия екип, както и местни експерти по дейностите. Децата ще имат театрални, танцови и изобразителни занимания в арт ателиета. Освен това ще се занимават и с фотография, като дейностите ще бъдат водени от младата плевенчанка Милена Грамова,  която е завършила режисура и се е върнала в родния град с желание да се реализира. Проектът има и социална програма, която цели да изгради социални умения сред участниците. Предвижда се да бъдат организирани театрални празници за децата, които след края на проекта да бъдат поети и поддържани като дейност от Община Левски. През лятото малките художници ще отидат на лагер, след който ще подредят изложба в родния си град, за да се видят през оценката на другите за тях, информира още Димитрова.

Малчуганите ще се занимават със спорт и ще обсъждат какво ги вълнува в дискусионни клубове. Те ще могат да говорят за своите чувства, страхове, за живота си въобще, тъй като в семействата си са лишени от общуване, коментира още Димитрова.

Проектът предвижда и създаване на училище за родители, в което обсъжданите теми ще са ранните бракове, доброто родителство, създаването на семейство без любов и др. Инициативата цели да мотивира родителите да имат отговорно отношение и да предотвратяват ранното отпадане на децата си от училище.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...