Акценти
Начало / Икономика / Инж. Иван Гетов: Таксата от 5% е истински рекет за производителите на електроенергия

Инж. Иван Гетов: Таксата от 5% е истински рекет за производителите на електроенергия

На едночасов мълчалив протест излязоха днес работници и служители на „Топлофикация Плевен”.  Те заявиха категоричното си несъгласие с въвеждането на такса от 5% от приходите на производителите и търговците на електроенергия, с която да се покриват разходите на НЕК. Тя беше въведена с измененията в Закона за енергетиката, които бяха приети вчера на второ четене в парламента..”Въведената такса от 5% е истински рекет, тъй като ще намали изключително много финансовите резултати на дружеството и ще доведе до сериозни загуби и декапитализация”, заяви инж. Иван Гетов, изпълнителен директор на „Топлофикация Плевен”, който се включи в протеста.

Според изчисленията, дружеството трябва да внесе една изключително голяма сума от 2 млн. 650 хил.лв, която надхвърля  голяма част от средствата, които се отделят за заплати, ремонти и други дейности.

С протеста си енергетиците от „Топлофикация Плевен” се противопаставят категорично  на въвеждането на тази такса и настояват за нейната отмяна.

По думите на инж. Гетов американските централи, които работят на територията на нашата страна, няма да плащат тази такса, тъй като това е записано в техните договори.

Той обясни още, че фондът „Сигурност на електроенергийната система“,  на практика не е за стабилизиране на българската енергетика, а за запълване на голямата дупка в НЕК.  Разчетите са в него да бъдат събрани около 200 млн. лв.

IMG_1764протест топлофикация плевен

Плевенските енергетици заявиха, че ще продължат протестите си.  В дружеството е издигнат инициативен комитет, който с подкрепата на изпълнителния директор ще внесе в Община Плевен уведомително писмо, с което ще искат разрешение за протести в центъра на града. Те ще започнат още в понеделник.

Междувременно от синдикалната организация на КНСБ в „Топлофикация Плевен” са изпратили протестна декларация до парламента, министър председателя, министъра на енергетиката. От вчера, след приемането на измененията в закона на второ четене, към протеста им се присъединява и административното ръководство на топлофикационното дружество.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...