Акценти
Начало / Култура / Индийка получи „Златен Хипократ” на промоцията на чуждестранните студенти в Медицинския

Индийка получи „Златен Хипократ” на промоцията на чуждестранните студенти в Медицинския

чуждестранни студенти

Д-р Дия Мари Сабу от Индия е пълният отличник на Випуск 2014 на чуждестранни студенти в Медицинския университет в Плевен, които днес положиха Хипократова клетва и взеха дипломите си за лекари.  На тържествената промоция ректорът на университета проф. Славчо Томов връчи на д-р Сабу приза „Златен Хипократ”.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение по специалност „Медицина” на английски език 19 чуждестранни студенти от седем държави придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Средният успех на випуска е много добър. Петимата отличника на випуска – четирима от Индия и един от Колумбия, бяха наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, комплекти научна литература, апарати за кръвно налягане и стетоскопи. А отличникът на випуска д-р Сабу получи право и  на безплатна специализация по избор.

чуждестранни студенти

За първи път сред чуждестранните дипломанти на Медицинския университет е и японски студент. Освен него дипломите си за лекар получиха още четирима студенти от Турция, петима от Индия и по един млад лекар от  Колумбия, Япония, Ирак, Нигерия и Германия. На празника  на чуждестранните дипломанти присъстваха техните родители и близки, които станаха горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва.

Дипломантите бяха поздравени от ректора на университета проф. Славчо Томов, а отговор от името на завършващите направи отличникът на випуска д-р Сабу, която от името на своите колеги заяви, че ще пазят авторитета на висшето училище.

Приятен момент в тържествената промоция беше шеговитото представяне на всеки един от 19-те млади лекари, което направи техният по-млад колега, третокурсник.

За първи път тази година университетът въведе още един символ в ритуала на дипломирането – всеки завършващ получи от родителите си лекарска престилка с логото на университета.

чуждестранни студенти

На тържествената промоция на чуждестранните дипломанти днес присъства вицеконсулът на Турция  – Имрен Кайгъсъз. Поздравителни адреси бяха изпратени от посланика на Япония у нас НП Такаши Коидзуми,, от областния управител Илиян Йончев, кмета проф. Димитър Стойков.

чуждестранни студенти

международни студенти

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар