Акценти
Начало / Култура / Именитата цигулкова педагожка Йова Йорданова и нейна ученичка кандидатстват за Гинес

Именитата цигулкова педагожка Йова Йорданова и нейна ученичка кандидатстват за Гинес

Йова Йорданова 1

Именитата цигулкова педагожка, плевенчанката Йова Йорданова и нейната ученичка  Катя Попова, която е само на шест години и половина, ще кандидатстват за „Световните рекорди на Гинес“. Това каза за ИнфоПлевен самата Йова Йорданова, която по традиция през лятото се завръща за кратко в Плевен. Добилата световна популярност преподавателка по цигулка, заради уникалния й метод за обучение на млади музиканти, от 21 години преподава в Централната музикална школа при Московската консерватория. Рекордът, с който Йова Йорданова и нейната московска ученичка ще кандидатстват за Гинес е изпълнението на невероятно сложни произведения на такава малка възраст, с което вече е спечелила Гран При от Международен конкурс „Децата и музиката” и няколко първи награди от престижни международни музикални форуми.

Постиженията на малката цигуларка са още едно доказателство за уникалността на нейния метод за обучение на цигулари. Основното в него е различната постановка на пръстите, при която шийката на цигулката се държи не с палеца и показалеца, а палецът да приляга отстрани и с втория и третия пръст да се изпълнява вибрато. Така малкият цигулар започва обучението си с песничка, а не със стандартното за началното обучение  нота-пауза-нота-пауза. Този метод Йова Йорданова разработва за своя син Павел Минев – сега световно известен цигулар, който още 3-годишен пожелал да свири на цигулка, но скучаел със заниманията по стандартния метод. Настоявал да свири мелодии и така Йорданова започва да създава специални упражнения за него, които събира и издава в „Букварче за цигуларче”. За написването на буквара я насърчава доайенът на българската цигулкова школа проф. Владимир Аврамов и така през 1986 г. „Букварче за цигуларче” е издадено в България.

Генералното представяне на системата на Йорданова е няколко години по-рано – през 1982 г. в град Грац, Австрия, където се провежда Десетата юбилейна конференция на ESTA – Европейска асоциация на педагозите по струнни инструменти. Там 8-годишният Павел Минев впечатлява с показаното ниво на изпълнение, което може да се отнесе към развитието на ученици от по-горни класове. Тогава от ЕСТА проявяват интерес към метода на българската педагожка и я канят да я представи.

През 1988 г. Йова Йорданова и синът й Павел заминават за Русия и две години по-късно се установяват в Москва. След успешно издържани изпити Павел е приет за редовен ученик в Централната музикална школа на Московската консерватория , само 10 дни по-късно Йорданова е поканена като педагог там. И започва да работи с учениците по своето букварче. Всички колеги бяха впечатлени как така дете от подготвителен клас свири вибрато, спомня си Йорданова.И започват да искат нейните упражнения. Това е повод педагожката да разшири своето букварче и през 2001 г. в Москва излиза новото, преработено, разширено издание на „Букварче за цигуларче”. Тогава деканът в Московската консерватория пише, че  „букварът се явява нова система на обучение по цигулка и за първи път  в начална школа обучение по свирене на цигулка постановката се извършва от втори и трети пръст”.

Към тази нова система на обучение интерес проявява вече целият свят. През 2006 г. най-голямото музикално издателство „Peters“ издава „Букварче за цигуларче” на английски език и това е възможност с метода на обучение на Йорданова да се запознаят в цяла Европа, Северна и Южна Америка. Тогава от ESTA отново проявиха интерес и заваляха покани за представяне и майсторски класове в целия свят, споделя Йова Йорданова. През последните 6-7 години тя е провела майсторски класове и  представя системата си на обучение в Австрия, Германия, Полша, Франция, Англия, Македония и Хърватия.

Йова Йорданова

Системата на Йова Йорданова вече е патентована, а много педагози по света я ползват при обучението на своите ученици.

Йова Йорданова е педагог в Московската консерватория и от 21 години преподава в Централната музикална школа при консерваторията. Член е на Американската  асоциация на педагозите по струнни инструменти – АSTA. Йова Йорданова е завършила цигулка в Българската държавна консерватория в София, преподавала е в Плевенското музикално училище, носителка на български и руски държавни награди – тя е единственият чужденец, удостоен през 2005 г. с награда от Фонда на руското изпълнителско изкуство. Йорданова е работила 4 г. в Тунис като педагог в консерваторията на африканската държава. Тя е солистката, изпълнила първата арабска рапсодия за цигулка и оркестър, записана с Туниската филхармония и френския диригент Жан-Пол Николе. 8 г. Йова Йорданова концертира с „Плевенско музикално трио“ из цяла Европа, сръбският композитор Деян Деспич им посвещава свои творби, техен кръстник е Георги Златев-Черкин, а са работили лично с Панчо Владигеров. Тя е майка на виртуозния солист Павел Минев, известен не само в Русия като „българският цигулар с руска душа“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...