Акценти
Начало / Култура / Изявени български творци се събират в Плевен за джаз фест

Изявени български творци се събират в Плевен за джаз фест

ХГ "Илия Бешков"

Изявени български творци ще се съберат в Плевен, за да оживят проекта „Джаз в галерията”. Той е на фондация „Диря“ с управител Гергана Бочева и спечели одобрение на Втората конкурсна сесия за съфинансиране на проекти от Третия раздел на Културния календар на Община Плевен. Джаз фестът ще стане реалност от 26 до 28 септември тази година. В него ще участват 8 местни и гостуващи джаз музиканти. Събитието предвижда създаване на отворена сцена за концертни изпълнения в живописната среда на Художествена галерия „Илия Бешков“. Ще се състоят два концерта и една джем-дискусия между гостуващи и местни джаз творци и различни представители на плевенската общественост.

Доротея Люцканова
Доротея Люцканова

В събитието ще се изявят добре познатата на плевенчани певица Доротея Люцканова, както и нейната дъщеря – певицата Гена Люцканова. Сред вокалистките е и Мери (Мирослава) Начева. C „Александроф Рагтайм бенд“ тя учасва в Dixie Jazz Fest във Велико Търново през 2012 г, в ,,Банско джаз фест“ същата гоина, в „Скопие джаз фест” през 2011 г. Мери е част от албумите на „Подуене блус бенд“, Камен Кацата, „Атлас“, „Високо напрежение“.

Мери Начева
Мери Начева

Работила е с известните музиканти Иван Лечев, Александър Петров, Васил Пармаков, Веселин Веселинов – Еко, а отскоро – и с Александър Кипров. Освен у нас, Мери Начева работи в Обединените арабски емирства, Норвегия, Гренландия, Мароко, Босна и Херцеговина, Хърватска.

Александър Кипров
Александър Кипров

В Джаз феста в Плевен ще се включи и известният композитор и пианист Александър Кипров, който от години работи с примата на българската поп музика Лили Иванова, изпяла 43 негови песни. Кипров е автор на повече от 200 песни и на над 20 текста. Писал е и за дует „Ритон”, Мариана Попова и Орлин Горанов, Георги Минчев, Тони Димитрова, Васил Петров, Богдана Карадочева и други. Всички английски текстове на авторски албум на Васил Петров са негови. Кипров има над 1000 аранжимента, 3 албума с авторска инструментална поп-джаз музика с покойния Михаил Грозданов като соло саксофонист и над 50 пиеси в тази линия – поп-джаз, експериментален джаз, примесен с класика, чил-аут. Работи у нас и в чужбина.

Останалите участници в джаз феста са Александър Йорданов – барабани, Лука Тодоров – пиано, Роман Хаджийски – тромпет, и Златко Стефанов – бас китара.

Дом кафе

Двата джаз концерта ще се състоят на 26 и 27 септември от 20 часа в ХГ „Илия Бешков”, а джем-дискусията „Беседи за джаза” ще е на 28 септември от 13 часа в Дом „Кафе”. Перспективата пред събитието е да се превърне в традиционен джаз фест, който да привлича хора от цялата страна.

Информационен сайт infopleven е медиен партньор на джаз феста. „Джаз в галерията“ е вторият проект на фондация „Диря“, който печели съфинансиране от Община Плевен. Първият се наричаше “Плевен през различния поглед на млади артисти от България” и приключи в края на месец юли тази година.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...