Начало / Политика / Местна коалиция за промяна с приемни в Плевен и малките населени места

Местна коалиция за промяна с приемни в Плевен и малките населени места

Регулярни срещи с жителите на Плевен и малките населени места в общината предвиждат от Местна коалиция за промяна (БСП и ПК „Тракия“) от следващия месец. Това съобщиха на пресконференция в клуба на БТА Цветко Цветков, председател на общинската организация на БСП и Антон Георгиев, общински съветник от коалицията. Целта на приемните ще бъде хората да научат как да стигнат до общинската администрация, да поставят своите питания и да изложат проблемите си. До края на месеца ще има изготвен и график на срещите, за да могат хората предварително да подготвят своите питания към Общинския съвет, кмета на Община Плевен Георг Спартански и т.н.

Няма да бъде подминат и въпросът за нарастващата престъпност през последните месеци в някои села. За пример Цветко Цветков посочи Тученица, Бохот, Ласкар, Беглеж, Николаево, Ралево, Тодорово и т.н. Ще бъде изискана официална информация за престъпността, а от срещите с хората ще стане ясно до колко сериозен е проблемът в малките населени места и на какво се дължи.

На срещата с медиите представителите на коалицията коментираха и приемането на бюджета на Община Плевен за 2016 година, както и решенията, които са подкрепили или не са. Цветко Цветков акцентира на факта, че коалицията няма подписано споразумение с нито една партия в Общинския съвет, но са изразили своята подкрепа за кмета Георг Спартански още по време на кампанията на местния вот. Това от своя страна е довело до остра опозиция с най-голямата парламентарно представена партия в местния парламент – тази на ГЕРБ. Според Цветков точно това е причината да няма предложение от страна на коалицията, което да е подкрепено от представителите на ГЕРБ.

Относно бюджета Цветков коментира, че са го подкрепили, защото това е бюджет на реализма. Това са финансовите възможности на Общината и се надяваме чрез него да се ускори политиката на стабилизиране и спиране на упадъка, подчерта председателят на общинската организация на БСП.

От своя страна Антон Георгиев допълни, че общинските съветници от коалицията не са били съгласни с разпределянето на всички средства по бюджета, въпреки че като цяло са го подкрепили. За пример той посочи намаляването на резерва за училищата от 2,5 на 2%, с което според него се ощетяват малките училища в общината.

Заедно с другите наболели проблеми, с малко закъснение, Цветко Цветков акцентира и върху увеличението на такса смет с 66% от тази година. Той заяви, че обществото е останало с погрешно впечатление, че коалицията е подкрепила увеличението на таксата, а това всъщност не е така. Причина петимата съветници да не застанат зад увеличението на таксата е, че това е едно не дотам балансирано решение, по думите на Цветков. Той посочи, че няма яснота доколко е ефективна системата за събиране на такса смет и наистина ли е необходимо толкова голямо увеличение. Не са вдигнати цените на горивата, нито има голяма инфлация, за да е необходимо толкова голямо увеличение, коментира още председателят на общинската организация на БСП. Той посочи, че по-приемлив вариант е увеличение от 10-12% и преразглеждане на договорите с фирмите, след като изтекат, но към момента не вижда реална причина за това повишаване на таксата. Според Цветков в цял свят тази дейност е печеливш бизнес за милиони и с осъществяването на един строг контрол в община Плевен, няма да се налага увеличение на таксите, а средствата ще са напълно достатъчни.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...