Акценти
Начало / Култура / Изложба с 40 архивни фотоса разказва за делото на Петър Дънов – Учителя

Изложба с 40 архивни фотоса разказва за делото на Петър Дънов – Учителя

Дънов

40 архивни фотоса ще разкажат за делото на Петър Дънов – Учителя. Изложбата ще бъде открита на 23 септември от 17 часа в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. Събитието ще бъде съпътствано с кратък концерт с музикални произведения на Дънов, изпълнени от цигуларката Сийка Рахнева.

Поводът за експониране на документалните свидетелства на времето са 150 години от рождението на Учителя Петър Дънов. Изложбата се организира и ще бъде открита от ръководителя на Духовно общество „Бяло Братво” в Плевен Димитър Първанов.

дънов

През 2014 г. се навършват 150 години от рождението, 100 години от първата публична беседа, дала началото на поредицата „Сила и Живот“, и 70 години от земната кончина на Дънов. Той е създател на единственото по рода си самобитно българско учение, следвано, ценено и почитано от последователи в над 50 държави по света. Според европейски изследователи българският духовен Учител се разглежда като едно от най-значимите културни явления на миналото столетие, а българите са назовавани като „народа на Дънов”. И днес учението на Петър Дънов се оказва един от възможните начини за сближаване и взаимно проникване на западната и източната култури, коментира Първанова за ИнфоПлевен.

Той добави, че Петър Дънов e най-популярният духовен учител, вдъхновител и просветител в новата история на България. Не случайно в националната класация „Великите българи” Учителя Дънов е на второ място след Апостола на свободата Васил Левски.

дънов

Петър Дънов се ражда на 11 юли 1864 г. в с. Николаевка, край Варна в род на български възрожденци. Завършва методистката семинария в гр. Медисън (САЩ) и теология в Бостънския университет. Завръща се в България и публикува първата си книга „Науката и възпитанието”. През 1897 г. със свои съмишленици основава във Варна „Общество за повдигане религиозния дух на българский народ“, прераснало през следващите години в „Общество Бяло Братство“ с около 40 000 последователи и с центрове в почти всички селища на страната. Петър Дънов постепенно се утвърждава като най-авторитетна и вдъхновяваща фигура, наричан от 1914 г. с прозвището „Учителя“. В продължение на 40 години той извършва колосална духовна и просветителска дейност.

На 29 март 1914 г. започва публични неделни беседи. През 1922 г. открива езотерична християнска школа. През 1926 г. основава селището „Изгрев“, където с хиляди свои ученици и последователи създава единствения в българската история модел за съвместен братски християнски живот. Завършва земния си път на 27 декември 1944 г. в София. Тялото му е положено в градина на „Изгрев“, превърнала се в място за поклонение на хора от цял свят.

Паневритмия бяло братство

Културното и духовно наследството, което оставя след себе си, е сред най-значимите в България: повече от 5000 лекции, 150 произведения авторска музика и сакралния танц Паневритмия, превърнал се във визитна картичка на България в целия свят. Отзвукът отвъд граница от учението на Петър Дънов започва още през 30-те години на XX век. Първоначално е насочен към Франция, Русия и Прибалтика, по-късно се разпространява в Канада, САЩ, Англия, Германия, Испания, Швейцария, Конго, Индия, Австралия, Бразилия и други. По всички точки на света, където четат и практикуват учението на Дънов, се играе Паневритмия, а песните и молитвите се произнасят на чист български език. Петър Дънов е както космополит, така и самобитно явление в българската култура, информират от Духовно общество „Бяло братство“.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...