Акценти
Начало / Култура / Изложба представя 116-годишната история на БТА

Изложба представя 116-годишната история на БТА

излоба БТА

„Незаличимо” е името на изложбата, която тази вечер беше открита  в галерия „Илия Бешков” в Плевен. С нея  Българската телеграфна агенция  отбелязва 116 години от създаването си. Изложбата беше открита от генералния директор на БТА Максим Минчев, който представи накратко съдържанието й. Той припомни, че БТА е седмата поред агенция в света, учредена е с указ на княз Фердинад през януари 1898 г., а на 16 февруари същата година излиза и нейният първи бюлетин. През 116-годишното си съществуване БТА не е променяла името си и  никога не е спирала работа, подчерта Минчев. „Избрахме Плевен, за да представим за първи път нашата любима изложба с недвусмисленото име „Незаличимо”, защото това е един от най-прекрасните градове”, подчерта при откриването Максим Минчев.

изложба БТА

Изложбата включва уникални, непубликувани и непоказвани досега кадри от безценния архив на БТА, обхващащи събития от три века – 19, 20, 21 век  Максим Минчев нарече този архив от фотоси и текстове истинско национално богатство, защото отразяват цялата нова история на България. Сред фотосите са непоказвани снимки от Лайпцигския процес, от Съпротивата, от атентата срещу папата. Мигове от събитията, през погледа на журналистите от няколко епохи, са запечатани в 45 табла с изображения и текстове. От Освобождението и първата Конституция, през първите години на Княжество и Царство България, войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС до събитията днес – „Незаличимо” събира всичко и го представя по уникален начин.

изложба БТА

В нея са показани не само събитията, а и как са възприемани, с какъв език журналистите са писали за тях, как медиите са улавяли пулса на деня и кое от дневния ред е било значимо за обществото. Изложбата е аранжирана от дългогодишния фотограф на БТА  Иво Хаджимишев. Българската фотография и фотожурналистика е на световно ниво и в тази изложба това може да бъде видяно и оценено, каза при откриването той.

Събитието беше уважено от кмета проф. Димитър Стойков и областния управител Илиян Йончев.

А ръководителката на арт школа „Колорит“ – Майя Ананиева, направи подарък на Максим Минчев по повод годишнината на БТА – детска рисунка, изобразяваща слънце.

изложба БТА

изложба БТА

изложба БТА

изложба БТА

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...