Акценти
Начало / Култура / Изложба в Регионалната библиотека разкрива пъстрия живот на Туве Янсон – майката на мумините

Изложба в Регионалната библиотека разкрива пъстрия живот на Туве Янсон – майката на мумините

изложба Туве Янсон

Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на авторката на мумините – Туве Янсон, беше открита днес в Арт залата на Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен.

Изложбата представи Таня Грен, съветник във Финландското посолството, по чиято инициатива е създадена експозицията. Таня Грен изтъкна, че Туве Янсон е  един изключителен писател и илюстратор. „Повечето хора я разпознават като майка на мумините, които се превръщат във феномен и я нареждат сред най-известните финландски автори. Книгите за мумините са преведени на повече от 40 езика, включително и български. Но би било много нечестно към авторката да бъде свързвана единствено с мумините. Тя е талантлив писател, илюстратор, творец, художник който владее до съвършенство изкуството на багрите”, подчерта Таня Грен.

изложба Туве Янсон

В изложбата, която ще остане открита до 2 декември,  зрителят ще може да види цялото разнообразие и пъстрота в творчеството на финландската художничка.

Гости при откриването на изложбата бяха зам.-кметът Стефан Петков, началникът на отдел „Образование и култура” – Соня Маринова, общински съветници, кметове, директори на културни институти, читатели на библиотеката.

10804972_956685951025532_184549346_n

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...