Акценти
Начало / Последни новини / Изключителен успех за каратеките от клуб „Спартак” на Световното в Сърбия

Изключителен успех за каратеките от клуб „Спартак” на Световното в Сърбия

Състезателите на карате клуб „Спартак” се завърнаха с 11 спечелени медала от Световно първенство по Шотокан  Карате-до, което се проведе през изминалия уикенд в град Суботица, Сърбия.

В конкуренцията на 35 държави плевенските състезатели спечелиха 2 златни, 3 сребърни и 6 бронзови.

Гергана - карате

Световни шампиони са Гергана Атанасова и Никола Чонов в дисциплината  санбон кумите при 10-11 г. деца. Вицесветовни шампиони са Тихомир Тодоров, Марк Томов и Бетина Кисьова. Марк Томов е сред 5-те най-перспективни състезатели на юношеския национален отбор на федерацията. Досега младият състезател няма участие на европейско и световно първенство без спечелен медал. Бетина Кисьова е третата Световна вицешампионка на България от това първенство в дисциплината шобу кумите. Нейното постижение е много значимо за отбора на България, защото е в една от най-трудните възрастови групи-18-21 г. девойки. Състезателките от тази възраст имат право да участват и при жени над 21 г. Бетина спечели титлата като надви опонентките от Унгария, Англия и отстъпи само пред съотборничката си на финала. Бронзовите медалисти в индивидуалните дисциплини са отново Тихомир Тодоров, но в дисциплината санбон кумите, Елица Станчева  при 10-11 г. в същата дисциплина и при 16-17 г. юноши Тодор Тодоров- шобу кумите.

Бетина -карате

Три бронзови медала спечелиха състезателите на плевенския тим Спартак и в отборните дисциплини ката и кумите. Отборът ни по ката  до 20 г. в състав Росица Николова, Бетина Кисьова и Мирела Йолова  се класира на 3 място като пребори отборите на Англия, Сърбия,Румъния и Италия.

Мирела направи отлично представяне и в ката индивидуално- от 27 състезателки се класира на 6-то място, а приноса й за успешното представяне на отбора е безспорен. Друг наш състезател- дебютантът Станимир Костов при 12-13 г. момчета се класира на 5 място сред 16 състезатели.

За Росица Николова – най-утвърдената ни състезателка в дисциплината ката, това бе последно участие в първенства от висок ранг, заради поредица от тежки травми. Ръководството на Клуба изказва огромна благодарност за труда и постоянството през годините, и за това , че винаги прославяше името на Клуба, на града ни и на България с престижните си класирания. Росица има в актива си две вицеевропейски титли, вицесветовна, един бронзов медал от европейско първенство  и 2 бронзови от световни първенства.

отбор карате Спартак

Състезателите на Спартак спечелиха и два бронзови медала в дисциплините отборно кумите 12-15 г. юноши и отборно кумите юноши + девойки 12-15 г. В отборите участваха състезателите ни Ивайло Боев, Борислав Начев и Мирела Йолова.

„ Нямам думи да изкажа колко сме доволни от участието на състезателите ни в това Световно първенство. Те са пример за подражание на всички деца и юноши, за това от колко неща трябва да се лишат в името на развитието си. А за нас, техните треньори, те са необикновени, различни и заслужаващи уважение за усилията, които полагат, за да се развиват в любимия спорт“, сподлиха треньорите им Милена Кирниколова и Маринела Петрова.

марк Томов

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...