Начало / Култура / „Изгреви и залези” и духът на Румен Скорчев в Арт център Плевен

„Изгреви и залези” и духът на Румен Скорчев в Арт център Плевен

Снощи в Арт център Плевен беше открита изложбата „Изгреви и залези”, която представя 98 творби – живопис, графика, илюстрации и рисунки, на  академик Румен Скорчев. Изложбата е представителна извадка от дарението, което художникът  прави на Националната художествена галерия в София, каза при откриването  кураторът Сузана Карамфилова. Между  2000 и 2015 г, когато си отиде от този свят,  акад. Скорчев дари на  Националната галерия 340 свои произведения, припомни Каранфилова.  Тя благодари на кмета на Плевен Георг Спартански и на  началника на отдел „Култура” за подкрепата при осъществяването на тази изложба. Както и за инициативата на Пламен Моневски Плевен да бъде първият град в страната, в който се показват творбите на големия български художник.

„Тази изложба не е посмъртна, защото Румен Скорчев е в този свят, пред вас. Той витае в пространството с изкуството си, с отношението си, любовта си. Дарява ни с човещина и сила. Румен Скорчев е не само голям художник, но и голям човек”, изтъкна Пламен Моневски при откриването на експозицията.

12688000_изложба румен скорчев

Посетителите ще могат да видят творби от основните графични цикли на художника „Сътворението”, „Човекът – природа” и „Кутията на Пандора”, както и едни от най-значимите постижения в българската илюстрация.

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 г. завършва специалност „Илюстрация“ в Художествената академия при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 г. ръководи ателие в специалността „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ в Художествена академия. От 2009 г. е действителен член на Българската академия на науките.

Румен Скорчев е удостоен с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, галерия „Уфици“ във Флоренция, галерия „Албертина“ във Виена, музея „Виктория и Алберт“ в Лондон, Национална галерия във Вашингтон, Национална библиотека в Париж, Музея за изобразително изкуство в Кюрасао и много други.

Имал е самостоятелни изложби в Мелбърн, Торино, Нюшател (Швейцария), Амстердам, Ню Дели (Индия), Париж, Виена, Люксембург, Хага, Кюрасао (Холандски Антили), Лусака (Замбия), Мюнхен и др.

През 1982 и 1994 г. е представен с творби в швейцарската енциклопедия Who’s Who in Graphic Art за приложната графика на ХХ век. Включен е в двутомното издание за 300 съвременни художници в графичното изкуство, издадено от Международния център за изкуство в Киото, Япония, през 1990 г.

12644877_изложба-публика

Снимки: Иван Христов

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...