Акценти
Начало / Икономика / Ивайло Калфин: Искаме ясни ангажименти от кандидата  за управител на БНБ

Ивайло Калфин: Искаме ясни ангажименти от кандидата  за управител на БНБ

IMG_0390Калфин-Петков

Парламентарната група на АБВ ще подкрепи кандидат за управител на БНБ, който поеме ясни ангажименти за одит на КТБ от експертиза от европейски банков орган и за максималното  сближаване с Европейската централна банка. Това заяви на пресконференция днес в Плевен вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. По думите му при кандидата за управител на БНБ Димитър Радев  „не е видян такъв ангажимент при разговорите му с парламентарните групи”.

Калфин коментира още, че Димитър Радев не е бил достатъчно конкретен по въпросите, които са му задавани при срещата му с парламентарните групи. „На нас ни трябва управител на БНБ, който действително ще върне доверието в банковата ни система”, заяви Калфин и допълни, че само повтарянето на мантрата „банковата система е стабилна” не е достатъчно. „Правехме го и преди случая с КТБ. А развитието на проблема с КТБ е най-лошият пример, който може да се види в Европа. Такъв уникум няма в днешна Европа”, категоричен е  вицепремиерът.

За него е притеснително, когато кандидатът за управител на БНБ не дава ясен отговор на въпроса дали случващото с КТБ е системен или личен проблем.

От АБВ настояват да бъде поканена експертиза от европейски банков орган, която да направи одит на целия процес в КТБ и да има отговор защо се стигна дотук. Защото проблемът не е само в банката, а в цялата система, която допусна  това да се случи, заяви Ивайло Калфин.

От новия управител от АБВ ще искат и да поеме ясен ангажимент за максимално сближаване с Европейския банков съюз. Според Калфин досегашното ръководство на централната банка е бойкотирало този процес. „Новият управител на БНБ трябва да върне България на централните банки в Европа. Това означава отношенията ЕЦБ да бъдат добри, България да си постави реални цели за членство в еврозоната и да участва активно в европейския банков съюз. Ако участвахме там, нямаше да се случат тези неща с КТБ”, смята Калфин.

Той акцентира, че за АБВ идеален вариант за управител на БНБ би бил човек, който познава добре българската банкова среда и не е представител на търговските банки.

Румен Петков, който също участва в пресконференцията,  допълни, че смущава фактът, че се представя кандидат за управител на БНБ без парламентът да е приел правила за неговия избор. ”Банковата система и обществото се нуждаят от спокойствие. Затова първата стъпка, която трябваше да бъде предприета от НС е да приеме правила за избор на управител на БНБ. Без да са приети те, у обществото се затвърждава убеждението за задкулисни решения. Липсата на правила в избора на управител на БНБ е проблем номер 1”, категоричен е Румен Петков.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...