Акценти
Начало / Здравеопазване / Здравен клъстер ще работи за превръщане на Плевен в европейски здравен център на Балканите

Здравен клъстер ще работи за превръщане на Плевен в европейски здравен център на Балканите

На кръгла маса днес, в която участваха представители на академичната и медицинската общност на Плевен, и на местното управление беше подкрепена категорично идеята за създаване на здравен клъстер в нашия град.  Инициативата е на осем местни неправителствени организации, които се обединиха в гражданска мрежа „Плевен – европейски здравен център на Балканите”. С методическата помощ на Института за регионални и международни изследвания – София, те разработиха концепция за постигане на икономически и социален просперитет на Плевен и региона чрез разширяване, развитие и пълноценно използване на натрупаните значителни ресурси в сферата на здравеопазването. На днешния форум, представители на неправителствените организации подчертаха, че сдружаването в клъстер на база сходни интереси и взаимно допълващи се  сфери на дейност, ще повиши възможностите за подкрепа, стабилно развитие  и внедряване на иновации в здравния сектор.

На кръглата маса днес подкрепата си на инициативата заявиха  чл.кор. проф. д-р Григор Горчев, проф. д-р Славчо Томов – ректор на Медицинския университет – Плевен, представители на държавни и частни лечебни заведения. Идеята беше подкрепена и от кмета Георг Спартански, областният управител Ралица Добрева и председателя на Общинския съвет Мартин Митев. Те приеха рамковото споразумение за сътрудничество и поемане на ангажимент за създаване на здравен клъстер в Плевен, което по инициатива на осемте неправителствени организации беше подписано по-рано от политически субекти. С приемането на рамковото споразумение местните управляващи се ангажираха да направят необходимото за актуализация на Общинския план за развитие на Община Плевен и на Стратегията за развитие на област Плевен, за да бъдат допълнени тези програмни документи с концепцията за създаване на здравен клъстер. Ангажимент за следващия мандат е и разработването и приемането на общинска нормативна уредба и регламентиране на процедурите за привличане на инвестиции, включително и създаване на индустриален парк за високо технологични медицински, фармацевтични и съпътстващи производства.

Създаването на здравен клъстер ще има допълнителен ефект за стимулиране на развитието на съпътстващи дейности на местния бизнес, като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и развлечения, беше отбелязано още на кръглата маса днес.

IMG_5350здравен клъстер-среща

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...