Акценти
Начало / Култура / Звездите на Невелина Янакиева грейнаха в галерия „Бешков” в Плевен

Звездите на Невелина Янакиева грейнаха в галерия „Бешков” в Плевен

изложба Невелина Янакиева

„Звезди или…” е мотото на изложбата на плевенската художничка Невелина Янакиева, която тази вечер беше открита в една от залите на Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен.  В изложбата младата авторка е включила пластики от стъкло, рисувана и декоративна  керамика и акварели. Показани са над 100 творби, които разкриват многостранния талант на авторката и изненадват със смели решения, особено акварелите, от които блика емоция.

изложба Невелина Янакиева (2)

„В тази изложба Невелина Янакиева е по-дръзка, по-ангажирана, по-динамична – доказателство, че претворява пулса на тревожното ни и объркано време, с разрушителна човешка стихия. Като баланс на това е лиричността и цветните акценти на стъклопластиката, като символ на надеждата”, каза при откриването на изложбата скулпторът проф. Кирил Мескин. Той завърши представянето, цитирайки големия български актоьор Апостол Карамитев, че изкуството се мъчи да издигне духа на човек над полезното и необходимото, правейки го човек.

Щом сте дошли на тази изложба, значи сте звезди и моето послание към вас е да имате повече самоувереност и самоуважение, да съхраните добротата и топлотата между вас, каза кратко авторката, преди да обяви изложбата си за открита.

Тя получи цветя и поздравления от началника на отдел „Култура“ в Община Плевен Соня Маринова. Музикален фон на вечерта създаде перкусионен ансамбъл „Акцент“ от НУИ „Панайот Пипков“.

невелина янакиева изложба

изложба Невелина Янакиева (4)

изложба Невелина Янакиева (5)

изложба Невелина Янакиева (6)

изложба Невелина Янакиева

ансамбъл акцент

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...