Начало / Любопитно / За хубава кожа лимон, мед и топла вода, препоръчва козметичката Саша Ангелова

За хубава кожа лимон, мед и топла вода, препоръчва козметичката Саша Ангелова

Градусите вече трайно тръгнаха нагоре, слънцето все по-щедро топли. С пролетното настроение естествено идва и желанието на жените да покажат повече чар и сексапил. Важна стъпка към това е добре поддържаната кожа на лицето, която е понесла всички капризи на студената и продължителна зима. Затова потърсихме коментара на специалиста  как  да се погрижим за добрия си външен вид. Полезни съвети дава козметичката Саша Ангелова от козметичен център „Белисима” в Плевен. Саша Ангелова е завършила специализиран курс към Държавното училище по фризьорство и козметика в София през 2003 г., има няколко специализации във водещи козметични фирми, четири от които във Франция.

–      Г-жо Ангелова, кои са първите стъпки за свеж вид след продължителната зима?

–      Има няколко неща, които всяка държаща на себе си жена е добре да започне да прави, за да подобри общото си добро състояние. Грижата започва с вътрешното прочистване на организма. За целта е добре преди закуска, на гладно да се приеме прочистващ коктейл. Приготвя се от сока на един лимон, чаша хладка вода и супена лъжица мед. Този коктейл ще помогне лесно, евтино и ефективно да прочистим тялото, което през зимата сме натоварили с по-тежка и мазна храна. Прочистваме добре тялото отвътре, за да изглеждаме добре отвън – една стара, добре позната максима.

–      Все пак не може и без специфична грижа за кожата, нали?

–      След като сме се погрижили за прочистването на тялото, можем да продължим със специфичната грижа за кожата. Зимата е коварен сезон –  навън имаме ниски температури и вятър, а вътре – сух въздух, заради включеното отопление – все фактори, които действат дехидратиращо на кожата, понижават нейната жизненост. Затова през пролетта кожата ни има  нужда от хидратираща грижа, като тук искам да уточня, че, когато говорим за кожа, става дума не само за лицето, а за цялото тяло.  Първата стъпка към хидратацията е ексфолирането, за да се отстранят всички мъртви клетки. Сега е подходящият момент да се направи пилинг на лицето, като бързам да вметна, че през последната година-две се предлагат качествени препарати с много добро пилингово въздействие, без да се стига до грубо излющване на кожата. Това е много важно за активната, работеща жена, която няма да се притеснява за външния си вид, дори и след пилинг терапия.

Разбира се най-добрият вариант е пилинг процедурите да се правят от специалист в козметичен салон. Но жените могат и вкъщи да си направят достатъчно добри пилинг процедури. На помощ отново идва лимонът, заради излющващия ефект на лимонената киселина. Смесва се сокът на четвърт лимон с чаена лъжичка мед, добавя се и чаена лъжичка зехтин или краве масло. Получената кашичка се нанася върху лицето, шията и деколтето, и престоява 15 минути. След което хубаво се измива и се нанася хидратантен крем. Тази процедура може да се прави два-три пъти в седмицата.

–      А каква по-специална грижа за тялото ще предложите?

–      Искам да обърна внимание на проблема с целулита. В борбата с него има три основни неща – движение, масаж и много вода. През зимата обичайно човек намалява приема на вода и в резултат се забавят обменните процеси и се получава задържане на вредни вещества в организма. Разбира се, най-добрият вариант е да се направи антицелулитна програма в козметичен салон. Но какво може да направи всяка жена вкъщи, за да се справи с този неприятен козметичен проблем. Нужна е малка инвестиция в антицелулитно масло, което ще стимулира изхвърлянето на токсини и вредни вещества, и един най-обикновен дървен масажор. И ако искат да има резултат, дамите трябва да инвестират във време и труд – около 30-40 минути масаж на бедрата всеки ден, като периодично извършват дрениращо движение в посока от глезена към бедрата. Не може да изглеждаш добре, ако не положиш труд за това. Задължително този труд се допълва с увеличен прием на вода, за да се стимулира обмяната на веществата. Като препоръчително е водата да е със стайна температура, дори леко по-топла, защото така допълнително се засилва обмяната чрез загряване. По тази причина е добре и антицелулитният масаж да се съчетава с общо загряване на тялото със серия леки упражнения например, които натоварват равномерно цялото тяло.

И моят съвет към всички дами – повече движение сред природата. Движение и чист въздух, това е най-полезното за добър външен вид.

–      Г-жо Ангелова, навлизаме в сезона на пролетните плодове и зеленчуци. Как  това природно богатство може да се използва за по-добър външен вид?

–      Първото, което трябва да се знае е, че сладките плодове и зеленчуци са подходящи за суха кожа. Всичко, що е кисело, е добро за мазна кожа. По същия начин има разделение при яйцето – белтъкът за мазна кожа, жълтъкът – за суха.

И накрая ще дам една много лесна и ефикасна рецепта за третиране на пигментни петна. Лъжица-две кисело мляко се поставят върху филия хляб, за да се отцедят. След двадесетина минути отцеденото вече мляко се отстранява внимателно от филията и към него се стриват 1-2 аспирина. С получената кашичка се намазват петната. След 10-15 минути, когато сместа изсъхне, се отстранява и се маже отново. Процедурата се прави няколко пъти, като се завършва с нанасяне на сместа върху цялото лице, за да се получи цялостно избистряне на тена. Тъй като в тази маска има повишено съдържание на млечна и ацетилова киселина, предупреждавам, че ще има нежно излющване на третираните участъци. Затова е хубаво през деня да се използва слънцезащитен продукт и разбира се, задължително нанасяне на хидратиращ крем.

И последният ми съвет към жените – пролетта е времето, когато трябва да сменят по-плътните кремове, които са използвали през зимата, с по-леки, хидратиращи.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...

Един коментар

  1. Статията ви е много интересна и се радвам, че ни пишете. Има толкова много добри рецепти, с които да си помогнем и сами. Както се казва бабините девитини.Много пъти съм чувала за меда. Няколко пъти съм си правила маски за коса с мед и малко белтък от яйце, с което косата става доста по гладка и мека и дори лъскава. Хубаво е да се опитаме с природните съставки да помогнем на кожата си и косата си в по млада възраст.Тук предлагате невероятни маски и се радвам, че ни ги показвате определено ще се възползвам.