Начало / Новините в снимки / За строители, коафьори и готвачи ще се обучават лишените от свобода в Затвор – Плевен

За строители, коафьори и готвачи ще се обучават лишените от свобода в Затвор – Плевен

затвор Плевен

Резултатите от реализирането на проекта „Свобода зад решетките” бяха показани днес на работно посещение в Затвор – Плевен. Целта на срещата бе да се увеличи информираността на ангажираните институции за дейността на Затвора в град Плевен и да се привлече общественото внимание към необходимостта от реформи в в местата за лишаване от свобода в България.

затвор Плевен
На срещата присъстваха както ангажираните с проекта, така и представители на Окръжен съд и прокуратура, Районен съд и прокуратура, областният управител на Плевен Ралица Добрева и представители на местните медии.

затвор Плевен
По време на посещението бяха представени и обсъдени работни концепции за развитие на Затвора в Плевен, които, ако бъдат подкрепени от заинтересовани страни на местно ниво, могат да получат шанс за реализиране.

затвор Плевен
Участниците във визитата имаха възможност да разгледат първия етаж на основния корпус на Затвора, затворническото училище, библиотеката, параклиса и цеха за трудов процес на лишените от свобода.

параклис затвор Плевен
Иван Петков, директор на затвора, обясни подробно какво е свършено до тук и какво предстои да се случи. През изминалата седмица са сменени дограмите на Затвора, а сега отново по Норвежкия финансов механизъм, ще се проведат три курса, по които затворниците да се обучат да извършват различни строителни дейности. Така самите те ще направят довършителните ремонтни дейности по сградата и ще придобият квалификация. Планирани са още два курса, за които да се кандидатства. Те са за коафьори и готвачи, като професионалните направления са определени от нуждите на лишените от свобода.

затвор Плевен
Затворът разполага с психиатър, медицински и дентален кабинет, като Иван Петков сподели, че няма голям наплив на медицински лица, които да работят със затворниците. Въпреки това Затвор – Плевен е успял да подсигури необходимите грижи за здравето на лишените от свобода.

затвор Плевен
Директорът на Затвора подчерта още, че има магазин, от който лишените от свобода могат да си набавят необходимите неща. По този начин се намалява напрежението между затворниците, тъй като всеки от тях има достъп до магазина. Пазаруването се осъществява с карти, които се зареждат от близки и роднини.

Лишените от свобода имат възможност да посещават всеки ден и кино прожекции, които се осъществяват в предвидения за това салон. Най-голямо вълнение, обаче, предизвикват празниците за Деня на детето и Коледа. Тогава лишените от свобода се виждат със своите семейства, като има подсигурени подаръци, които често са причина близките да дойдат на свиждането. Не са редки случаите, в които роднините идват само на тези два празника и именно затова те стават причина за такава голяма радост, поясни още директорът на Затвор – Плевен.

затвор Плевен

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...