Начало / Здравеопазване / Зачестяват  тежките катастрофи след употреба на марихуана

Зачестяват  тежките катастрофи след употреба на марихуана

В пъти са се увеличили за година съдебните производства срещу водачи, извършили тежки катастрофи със загинали след употреба на марихуана. Констатацията е на доц. Васил Атанасов, завеждащ токсикологичната лаборатория към Военномедицинска академия, където се предават кръвните проби на шофьори за експертиза.

Марихуаната е изключително опасна за шофьорите, тъй като променя усещането за пространство, дистанция и време, отбеляза специалистът. Той посочи още, че все по-чести са случаите на тежки криминални престъпления, като изнасилвания и убийства, извършени след употреба  на марихуана. Нарастват също и случаите на комбинирана употреба на марихуана с други упойващи вещества, което допълнително усложнява работата на клиничните токсиколози.

Предизвикателствата  пред нас, токсиколозите, нарастват изключително много, тъй като непрекъснато се увеличава разнообразието от упойващи химически вещества и съответно  ефектите, които оказват върху хората, могат да бъдат непредсказуеми, подчерта доц. Васил Атанасов.

Той участва в Националната конференция по клинична токсикология, която втори дден се провежда в Плевен. Основната тема на форума е „Съвременни акценти върху токсикологичната патология”. В него лектори са  специалисти от  „Пирогов“ и Военномедицинска академия – София.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...