Акценти
Начало / Крими / Затворник се оплаква от дискриминация – говори по телефона на завишени цени

Затворник се оплаква от дискриминация – говори по телефона на завишени цени

Административен-съдПо поредно дело за дискриминация, образувано по искова молба от затворника Ж.Г.Г., се произнесе Административен съд – Плевен. Този път Ж.Г.Г се оплакал от по-високите цени на телефонните разговори от затвора. В исковата молба затворникът е посочил, че в  местата за изтърпяване на  наказание на територията на РБългария действа система”Контел” и цените на  телефонните разговори  по тази система са завишени в сравнение с цените , които заплащат останалите граждани. Ищецът твърди, че  от това следва извод , че положението, в което са поставени  всички лица, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода” е по-неблагоприятно , спрямо това на свободните граждани. Искането му е  да  бъде установено  претендираното дискриминационно третиране и  ответникът- Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”  да  преустанови нарушението  и да се въздържа в бъдеще от такива нарушения.

 Със свое определение от 3 февруари 2015 г. Административният съд в Плевен изпраща искането за разглеждане в Комисията за защита от дискриминация.

Това е трето дело, образувано по искови молби от същия затворник, което Административен съд – Плевен гледа от началото на годината.  В първия случай  Ж.Г.Г. се е обърнал към АС, защото смятал, че е поставен в по-неблагоприятни условия от всички доживотноосъдени в страната, защото те имали възможност да не плащат за своя сметка пощенските разходи за пращане на молби и жалби до съда, прокуратурата, следствието и президента, а той – не. При второто дело същият Ж.Г.Г. иска обезщетение от 25 хил. лв., защото в затвора с него не работели по направление „Социална дейност и възпитателна работа“ и това му докарало стрес, чувство за малоценност и недоверие в изпълнителната власт.

И тогава Административен съд – Плевен, е оставил без разглеждане  исковите молби и ги е препратил на Комисията за защита от дискриминация.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...