Акценти
Начало / Крими / Затворник поиска общо 6000 лева обезщетение, защото не получил безплатни обувки

Затворник поиска общо 6000 лева обезщетение, защото не получил безплатни обувки

Затворник поиска второ обезщетение от 4800 лева, тъй като не му били предоставени безплатни обувки. Делото е разгледано от Административен съд – Плевен през изминалата седмица. То е образувано по искова молба на И.Х.И., изтърпяващ наказание „доживотен затвор без право на замяна” в Затвора в Белене, срещу Министерство на правосъдието, ГДИН – София и Началника на Затвора – Белене.
Административният съд е оставил без разглеждане исковата молба на И.Х.И. и е прекратил производството. В мотивите за това е посочено, че искът на затворника е неоснователна. Лишеният от свобода вече е осъдил ГДИН – София да му бъде изплатена сумата от 1200 лв., представляващи обезщетение за понесени неимуществени вреди вследствие на незаконосъобразното бездействие на служители от администрацията на Затвора – Белене, изразяващо се в неосигуряване на полагащите се безплатни обувки за периода 03.06.2009г. – 03.04.2012г., ведно със законната лихва върху тази сума от датата на подаване на исковата молба – 06.04.2012г. до окончателното изплащане. Съдът, обаче, е отхвърлил иска в частта му над 1200лв. до 6000 лв. Решението е обжалвано и съответно оставено в сила в частта за присъденото обезщетение с решение на Върховен административен съд. От мотивите на съдебното решение е видно, че съдът е присъдил сумата от 1200 лв. за неимуществени вреди по справедливост съобразно принципа на чл. 52 от ЗЗД с оглед продължителността на репресията – две години и десет месеца и характера на изтърпяните вследствие бездействието душевни страдания и затова е отхвърлил иска за остатъка от 4800лв. като прекомерен.
Производството, прекратено от Административен съд – Плевен, е било отново за изплащане на допълнителните 4800 лева, които са били посочени в първия иск. Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховен административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...