Начало / Икономика / Застраховането на жилищата става задължително?

Застраховането на жилищата става задължително?

Българските граждани ще бъдат задължени „да вземат мерки за предпазване на имуществото си от вреди и за ограничаване на вредите от бедствие“. Това предвиждат приетите на първо четене от Народното събрание промени в Закона за защита при бедствия, пише БГНЕС.

Поправките са внесени от вицепремиера Томислав Дончев и са приети с 90 гласа „за“, 25 „против“ и 10 „въздържал се“. По време на дебатите законопроектът е подложен на тежка критика от страна на БСП, а в защита на промените се е изказал единствено Атанас Атанасов от Реформаторския блок и заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев.

В задълженията на гражданите се вписва нова точка, а именно „да вземат мерки за предпазване на имуществото си и за ограничаване на вредите от бедствието, както и да спазват предписанията на компетентните органи за отстраняване на източниците на опасност за причиняване на вреди“. В самите мотиви на законопроекта е записано, че той цели „да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите“.

Помощ при бедствия вече ще се предоставя на физически лица при необходимост от основен ремонт на жилищата им, засегнати от бедствие, ако лицата отговарят на критерии, изготвени от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Занапред Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати чрез индивидуална преценка за това, доколко лицето не е могло заради социалния и икономическия си статус да застрахова само имуществото си срещу съответния риск.

В закона изрично е записано още, че възстановителната помощ „не може да превишава стойността на данъчната оценка на жилището“. Законът е толкова нескопосан, че не става дори за предложения между първо и второ четене, признал Георги Божинов, но отбелязал, че БСП ще внесе множество промени, ако управляващите все пак го приемат.

Според Корнелия Нинова с този законопроект управляващите изменят на програмата си, гаврят се с хората и създават нов извор на корупция.

От името на вносителите от кабинета зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев коментирал, че Агенцията за социално подпомагане има капацитета да се справи с новите си правомощия. На принципите, на които работи агенцията в момента, тя ще прави социална анкета, която ще представи на Междуведомствената комисия за преценка кои хора да бъдат подпомогнати. Няма субективен подход, правилата са заложени в действащата наредба – просто трябва да се констатира дали тези граждани отговарят или не на тези критерии, казал Ананиев. По отношение на вменяването на задължение гражданите за застраховат жилищата си Ананиев призна, че „собствеността е неприкосновена и носи права, но и отговорности“.

В крайна сметка без нито едно изказване на депутат от ГЕРБ и АБВ и с една единствена реплика от Атанас Атанасов и въпреки критиките на опозицията, 90 депутати от управляващото мнозинство подкрепиха безмълвно законопроекта и той е приет на първо четене.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...