Акценти
Начало / Общество / Започва традиционната акция “Светлина”

Започва традиционната акция “Светлина”

С цел ограничаване предпоставките за тежки пътни произшествия през есенно-зимния период с рисковите групи участници в движението и поради необходимостта от насочване вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за пътни злополуки от днес до 20 ноември включително в страната ще се проведе традиционната операция на полицията Акция “Светлина”.

Констатациите на специалистите са, че през есенно-зимния период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за такива с пешеходци. Аварийността се покачва като относителният дял на загиналите пешеходци  нараства до 30 % от всички убити при пътни произшествия. Тази тенденция вече се откроява от началото на месец октомври.

Увеличават се злополуките и заради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано  с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и  кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието при запазена висока интензивност на движението на моторни превозни средства и пешеходци в тъмните вечерни и сутрешни часове.

Органите на реда констатират и че значителна част от моторните превозни средства са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства пък, селскостопанска техника и каруци най-често са с изобщо липсващи или неефективни светлоотразители. Проблемът е повечето от участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

Във връзка с акцията от МВР са подготвили и специални препоръки – както към пешеходците, така и към водачите на моторни превозни средства за намаляване на рисковото поведение на пътя.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Това наистина помага за намаляване на ПТП особено където има недостатъчно улично осветление.