Акценти
Начало / Общество / Започва ремонтът на девет братски могили в Плевенско

Започва ремонтът на девет братски могили в Плевенско

Девет паметници-братски могили на руски воини и офицери, загинали  по време на Плевенската епопея 1877 г., ще бъдат възстановени от Генералното консулство на Руската федерация в гр.Русе.  Със съдействието на Военноисторически музеи Плевен дейността е възложена на плевенската фирма „Ремонтстрой 98” АД. Ремонтно-възстановителните дейности възлизат на 15 143 лв., като срокът за изпълнение е до края на месец септември 2015 г., съобщават от дирекция ВИМ – Плевен.

Сред архитектурно-скулптурните паметници от Руско-турската война 1877/78 г., обект на проекта са: братски могили на загинали руски офицери и войници от 117-ти пехотен Ярославски и 118 пехотен Шуйски полкове, братски могили на загинали руски воини при Третия щурм на Плевен от 2-а бригада на 16-та пехотна дивизия, братска могила на загинали воини при Първия щурм на  Плевен от 19-ти пехотен Костромски полк, братски могили на загинали воини при Първия и Втория щурм на  Плевен от 19-ти пехотен Костромски, 20-ти пехотен Галицки и 17-ти пехотен Архангелогородски полкове.

Ремонтно-възстановителните дейности са част от мащабния проект на Военноисторически музеи Плевен „Слава-памет”, благодарение на който в последните почти две десетилетия бяха обновени редица музейни обекти, паметници и братски могили от структурата на институцията в Община Плевен. Един от приоритетите по този проект е привличането на извънбюджетни средства не само за ремонтни дейности, но и за провеждането на различни  музейни прояви, уточняват от ръководството на Военноисторическите музеи в Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...