Начало / Общество / Започва повишение на речните нива в Дунавски басейн

Започва повишение на речните нива в Дунавски басейн

Днес нивата на реките ще се повишават, предупреждават от Министерство на околната среда и водите. От НИМХ е обявен жълт код за дъжд в цялата страна – за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново валежите ще са значителни с количества между 30-35 л/кв. В останалите области валежите ще достигнат 20-25 л/кв.м.

През изминалото денонощие валежите са достигнали сумарни количества – между 20 и 30 л/кв.м, на места в северозападните райони – до 35 л/кв.м. В сряда по-значителни валеж ще има, главно в Северна България, в Предбалкана са възможни количества над 20 л/кв.м., в Южна България под 10 л/кв.м. И в четвъртък по-съществените валежи ще са в района на Предбалкана , между 10 и 15 л/кв.м.

През денонощието от (8:00 часа на 1.05 до 8:00 часа на 2.05) водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение.

Нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от -20 см до +17 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн в периода 3-5 май ще има повишения на нивата на почти всички наблюдавани реки. Днес повишенията ще бъдат по-значителни във водосборите на реките: Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Лом и Цибрица, а на 4 май ще има съществени повишения на водните нива във водосборите на реките Огоста, Искър – долното течение, Вит – горното течение, Осъм – горното и средно течение, Янтра – горното и средно течение и долното течение на р. Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 3, 4 и 5 май ще бъдат над средномногогодишните стойности. На 3 и 4 май ще има покачване на водните нива на реките във водосбора над яз. Искър, р. Владайска, р. Батулийска, р. Малък Искър, р. Златна Панега, р. Гостиля. От днес ще започне покачване в средното и долното течение на основната река, по-значително в долното течение на реката на 4 и 5 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...