Акценти
Начало / Образование / Зам.-министърката на образованието се запозна с проблемите на професионалните гимназии в Плевен

Зам.-министърката на образованието се запозна с проблемите на професионалните гимназии в Плевен

Атанаска Тенева

Трицифрено е числото на лицата в Плевен, потърсили консултации за валидиране на своите знания и компетентности, придобити по самостоятелен път, информира при посещението си в Плевен зам.-министърката на образованието Атанаска Тенева. Тя се срещна с учители и директори на професионални гимназии в Плевен, за да чуе какви са проблемите им. „Разчитаме на опита, който натрупахме през проектите за ученическите практики, за качеството на професионалното образование, за валидиране на неформално придобити компетентности и смятаме, че това е добър опит, който трябва бъде фиксиран в промени в законодателната уредба”, заяви тя.

Пилотни проекти ще дадат възможност на ученици от професионалните гимназии да се обучават на конкретно работно място от следващата учебна година. На този етап има сериозно заявена готовност по българо-швейцарски проект, продължава работата и с германски и австрийски партньори. Работодателите в различна степен са готови да споделят отговорността за финансиране на обучение чрез работа. „Имаме становище на Българската стопанска камара, която е наш партньор в много проекти, както и на различни други работодателски организации на българския бизнес. Споделеното финансиране е един от моделите, другият модел е проектното финансиране, за да се създадат конкретните работни места във фирмите, на които да се осъществява това обучение”, информира Тенева.

Едното направление е за професионално образование и обучение на учениците, които учат в професионалните гимназии и са навършили 16 години, а другата възможност е чрез центровете за професионално обучение за получаване на професионална квалификация.

Сред причините за слабия интерес към професионалното образование у нас е необходимостта от инвестиране на повече време и усилия. Другите причини са реалните условия и състоянието на българската икономика, която не предоставя достатъчно условия за реализация на завършилите съответните специалности. Само 52% от българските ученици учат в професионални гимназии, докато 80% от австрийските ученици, навършили 16 години, получават професионално образование и квалификация, коментира още Тенева.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...