Акценти
Начало / Крими / Задържаха група плевенски роми, отговорна за кражби на кабели в Русенско

Задържаха група плевенски роми, отговорна за кражби на кабели в Русенско

Организирана група за кражба на кабели от трасета на БТК е разбита при съвместна операция на Главна дирекция „Национална полиция” и областните дирекции на МВР в Русе, Плевен и Велико Търново, под ръководството на Прокуратурата. Задържаните са на възраст от 15 до 45 години, като повечето са от плевенското село Мечка и са криминално проявени. Част от тях са в роднински отношения с прочулите се със своята агресивност нападатели на възрастни хора в Мечка.

Тази сутрин са заловени осем лица след кражба на 800 м кабел на БТК в русенското село Бъзън. При задържането си те са оказали съпротива и са наранили двама полицейски служители. След преследване двама от крадците са задържани в Борово, четирима – в Бяла, и двама – в Полски Тръмбеш. Два дни по-рано, в ранните часове във вторник, в ж.к. „Сторгозия“ служители на ОДМВР – Плевен задържали А.М. /29 г./ и Е.А. /24 г./ след извършена кражба на косачки, две бормашини и ъглошлайф от предприятие за преработка на пластмасови изделия. Наложени са им мерки за задържане за срок до 72 часа, съобщават от пресцентъра на МВР.

Районният прокурор на Плевен Владимир Николов поясни, че на задържаните в Плевен двама души са повдигнати обвинения за три престъпления – по чл. 195, ал 1, т. 3, 4 и 5 във вр. с чл. 194 от НК, по чл. 269, ал. 1 от НК – за употреба на сила, за да попречи на орган на властта да изпълни задълженията си, и по чл. 131, ал. 2 от НК – за причиняване на леки телесни повреди на полицейски служители.

Групата от ромски произход била изключително агресивна в действията си. Нанасян е жесток побой на всеки, който се е опитал да се противопостави на действията й. Следена е в продължение на два месеца, тъй като членовете й са били изключително организирани – едни са копаели дупките, други са изтегляли кабела с автомобил, трети са се специализирали в оголването му до медните части. Откраднатото е било предавано в неустановен към момента пункт за скрап. Не е изключено групата да има още членове.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...