Начало / Здравеопазване / Заболяемостта от грип и ОРЗ при най-малките деца е пет пъти над епидемичните стойности

Заболяемостта от грип и ОРЗ при най-малките деца е пет пъти над епидемичните стойности

SAM_7648-д-р Бонев

Най-висока е заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции при децата от 0 до 4 години – 1562 болни на 10 хил. деца, което надвишава 5 пъти прага, при който се приема, че стойностите са епидемични – 309 болни на 10 хил. души. Това заяви днес на извънредна пресконференция д-р Бонеслав Бонев, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Плевен, по повод на обявената грипна епидемия в област Плевен. С повишаване на възрастта болните намаляват. При децата от 5 до 14 г. болни от грип и остри респираторни заболявания са 719 на 10 хил. души, а при 15-29-годишните – 408 на 10 хил. човека. При хората на възраст над 29 г. делът на болните е незначителен.

Решението за обявяване на грипна епидемия в област Плевен е взето днес в 13 часа от областната оперативна група, уточни д-р Бонев. Причината е, че за последните четири дни – 19 – 22 януари болните са 269,69 на 10 хил. души, докато за предходната четиридневка – 12 – 15 януари, те са били 188,20 на 10 хил. човека. Затова прогнозата на специалистите е, че до утре ще бъде достигната епидемичната стойност от 309 болни на 10 хил. души. Една от предприетите е мерки е преустановяване на учебните занятия в областта от 26 до 30 януари включително, за което вече съобщихме. Що се отнася до забраната за провеждане на масови мероприятия, тя се отнася до детските заведения, уточниха специалистите.

Наблюденията за висока заболяемост са основно върху областния град, в РЗИ имат информация и от Пордим –  че в училищата 50 процента от учениците са болни и отсъстват. Но индикатор за повишена заболяемост са именно областните градове, поясни д-р Бонев.

Основните симптоми на грипа, който върлува в момента, са висока температура и болки в гърлото, уточниха специалистите. Те добавиха, че вече има и случаи на усложнения.

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...